Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η απόφαση της μετάβασης από τη μισθωτή εργασία στην αυτοαπασχόληση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Οι κυριότεροι είναι η ενασχόληση με την οικογενειακή επιχείρηση (24,5%), η αυτοαπασχόληση να αποτελεί τη συνήθη πρακτική στο αντικείμενο εργασίας τους (20,2%), η εμφάνιση της κατάλληλης ευκαιρίας (16,4%) και το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να βρουν άλλη εργασία (13,0%) .
Όπως και με κάθε άλλη αλλαγή καριέρας, η μετάβαση στην αυτοαπασχόληση συνεπάγεται την προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για να το πετύχετε είναι να είστε σε ετοιμότητα. Επομένως, μην επικεντρώνεστε μόνο στα οφέλη, όπως ενα αυξημένο εισόδημα και η ελευθερία οργάνωσης του προσωπικού χρόνο, αλλά αναλογιστείτε επίσης με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ευκαιρία που απλώνεται μπροστά σας, προστατεύοντας ταυτόχρονα την οικονομική ευημερία και την υγεία σας. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας, για να δημιουργήσετε το δικό σας δίχτυ προστασίας.
Αυτοαπασχολούμενοι
Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα
Κατά τη μετάβαση στην αυτοαπασχόληση μπορείτε να αποφασίσετε είτε να καταβάλλετε απλώς τις εισφορές σύνταξης που προβλέπει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), είτε παράλληλα να συγκεντρώνετε τις οικονομίες σας σε έναν προσωπικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό, βάσει του κανονισμού (EE) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP). Ό,τι κι αν αποφασίσετε, το σημαντικό είναι να καταβάλλετε ανελλιπώς τις εισφορές σας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλίμακα στην οποία θα ενταχθείτε και το ύψος των αντίστοιχων εισφορών, θα έχουν αντίκτυπο στον τρόπο ζωής που θα θέλετε να έχετε μετά τη συνταξιοδότησή σας.
Ασφαλιστική κάλυψη απώλειας εισοδήματος ή ασφάλιση σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας
Ως αυτοαπασχολούμενοι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόκτηση οποιουδήποτε εισοδήματος εξαρτάται από την ικανότητά σας να εργαστείτε, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, οποιαδήποτε αποχή από την εργασία σας, είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω τραυματισμού, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το εισόδημά σας. Εάν, ωστόσο, έχετε μεριμνήσει για τη σωστή ασφαλιστική σας κάλυψη, θα μπορέσετε να προστατευτείτε από κάθε δυνητική απώλεια εισοδημάτων και να διασφαλίσετε ότι θα είστε σε θέση να καλύψετε τυχόν ιατρικά έξοδα. Επιπλέον, επειδή ως αυτοαπασχολούμενοι δεν θα καλύπτεστε πλέον από το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας του εργοδότη, σκεφθείτε το ενδεχόμενο σύναψης ενός ιδιωτικού ασφαλιστηρίου ζωής και υγείας που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες υγείας και ευεξίας, αλλά και στον προϋπολογισμό σας.
Ασφάλιση αστικής ευθύνης
Αν αποφασίζετε να ξεκινήσετε τη σταδιοδρομία σας ως αυτοαπασχολούμενοι ή επαγγελματική σας καριέρα χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό ρόλων ή ετοιμάζεστε να ιδρύσετε τη δική σας επιχείρηση, θα πρέπει να μεριμνήσετε, ώστε να μην χρειαστεί να καλύψετε μόνοι σας τυχόν δικαστικά έξοδα και αιτήματα αποζημίωσης. Η ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης καλύπτει τις συμβουλές που παρέχετε ή τα αγαθά και τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν οι πελάτες σας, σε περίπτωση που κάποιος πελάτης αξιώσει αποζημίωση, ενώ η ασφάλιση αστικής ευθύνης σας καλύπτει, εάν κάποιος τραυματιστεί κατά την παραμονή του στον χώρο σας ή εάν προκαλέσετε οποιαδήποτε βλάβη σε ιδιοκτησία του λόγω ατυχήματος.
Αποταμιεύσεις και επενδύσεις
Οι καταθέσεις σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς και επενδυτικά κεφάλαια μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες, σε περίπτωση που τα εισοδήματά σας είναι κατώτερα των προσδοκιών σας ή αν αδυνατείτε να καλύψετε τις φορολογικές σας υποχρεώσεις στο τέλος του οικονομικού έτους – προκλήσεις με τις οποίες έρχονται συχνά αντιμέτωποι οι αυτοαπασχολούμενοι.
Μικρή Επιχείρηση
Σκέφτεστε να ακολουθήσετε τις επιχειρηματικές σας φιλοδοξίες και να ιδρύσετε τη δική σας επιχείρηση; Ή μήπως θέλετε να μετατρέψετε μια δευτερεύουσα δραστηριότητά σας σε κύρια απασχόληση; Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Το 2017, οι ελληνικές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 807.666 και 19.662, αντίστοιχα. Ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 εργαζόμενοι) αποτελούν τον κύριο κορμό της οικονομίας τη χώρας, καθώς παρέχουν σχεδόν 6 στις 10 θέσεις εργασίας, υπερβαίνοντας έτσι τον μέσον όρο των 3 στις 10 θέσεις εργασίας σε επίπεδο ΕΕ. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες για να μπορούν να διαφυλάξουν την επιχείρησή τους και να προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους, όσον αφορά την ασφαλιστική και τη συνταξιοδοτική κάλυψη.
Ασφάλιση υγείας
Η κάλυψη των εισφορών για την ασφάλιση της υγείας από την πλευρά του εργοδότη αποτελεί σημαντικό κίνητρο σε κάθε προσφερόμενη θέση εργασίας. Επομένως, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων πρέπει να επιδιώκουν το πακέτο των παροχών τους προς τους εργαζόμενους να είναι το πλέον ελκυστικό. Ένα σημαντικό κίνητρο, για να προσελκύσετε και να κερδίσετε τους πιο ταλαντούχους υποψηφίους στην αγορά εργασίας, είναι να προσφέρετε τη δυνατότητα προαιρετικής ένταξης σε ένα ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας.
Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Εργοδότη
Επειδή, λοιπόν, είστε υπεύθυνοι για την ευημερία των υπαλλήλων σας, είναι απαραίτητο να διαθέτετε ασφάλιση αστικής ευθύνης εργοδότη. Αυτή σας προστατεύει σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος, είτε ως προσωπικό πλήρους απασχόλησης, είτε ως εξωτερικός συνεργάτης, υποστεί τραυματισμό στη διάρκεια της εργασίας του σε εσάς. Όπως και πιο πάνω, αξίζει τον κόπο να διερευνήσετε τις δυνατότητες που προσφέρει η επαγγελματική ασφάλιση αστικής ευθύνης.
Λοιπές δυνατότητες ασφαλιστικής κάλυψης
Αναζητήστε ασφαλιστικά προγράμματα και ερευνήστε κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της ασφαλιστικής σας κάλυψης και σε άλλους τομείς, προκειμένου να προστατεύσετε τον επαγγελματικό εξοπλισμό σας, όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Να έχετε επίσης υπόψη ότι ο επαγγελματικός σας χώρος θα πρέπει να πληρεί όλες τις ισχύουσες νόμιμες διατάξεις περί πυρασφάλειας, καθώς και τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας.
Εισφορές για τον κλάδο της σύνταξης
Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης υποχρεούστε βάσει νόμου να καταβάλλετε ένα μέρος των εισφορών των εργαζομένων σας για τον κλάδο της σύνταξης. Είναι καθήκον σας να ενημερώνετε το προσωπικό σας για το ύψος αυτών των εισφορών, ποιο μέρος καλύπτεται από εσάς και ποιο αναλογεί σε αυτούς, καθώς και για τις απαιτήσεις του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα, οι οποίες ισχύουν για τους ίδιους.