Συναισθηματική Νοημοσύνη στην εργασία: Πώς να τη βελτιώσετε
BUSINESS WISE

Συναισθηματική Νοημοσύνη στην εργασία: Πώς να τη βελτιώσετε

02.03.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Σύμφωνα με έρευνες, ο υψηλός δείκτης Συναισθηματικής Νοημοσύνης(EQ) θα σας βοηθήσει περισσότερο να πετύχετε στην επαγγελματική σας ζωή από τον Δείκτη Νοημοσύνης(IQ). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα  του επιφανή ψυχολόγου και καθηγητή Dr. Daniel Goleman  το IQ συνεισφέρει μόνο κατά 20% στη μελλοντική επιτυχία και ισορροπία του ατόμου, ενώ το 80% βασίζεται στην ανάπτυξη της EQ.

Γι’ αυτό το λόγο και οι εταιρείες πλέον αναζητούν μέσα από τις συνεντεύξεις τους επαγγελματίες με υψηλό EQ, οι οποίοι θα μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα, να επιλύουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματά τους και να καλλιεργούν καλές σχέσεις με συναδέλφους και πελάτες. 

Διαβάστε λοιπόν παρακάτω για να μάθετε τι είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη, ποια είναι τα οφέλη της και πώς μπορείτε να τη βελτιώσετε. 

Τα χαρακτηριστικά του συναισθηματικά ευφυούς ανθρώπου

Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη αναφερόμαστε στην ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα, όσο και των άλλων ανθρώπων και να τα χρησιμοποιεί ως οδηγό της σκέψης και συμπεριφοράς του. Ένα άτομο με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη αντιλαμβάνεται, κατανοεί, χρησιμοποιεί και διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματά του και των άλλων και μπορεί να «παρακινηθεί, να προγραμματίσει και να επιτύχει».

Με άλλα λόγια, τα συναισθηματικά ευφυή άτομα διαθέτουν:

Αυτογνωσία

«Η αναγνώριση ενός συναισθήματος τη στιγμή ακριβώς που εκδηλώνεται αποτελεί θεμέλιο της συναισθηματικής νοημοσύνης», αναφέρει ο Daniel Goleman. Στα βιβλία του, ο Goleman παροτρύνει τους αναγνώστες του να εστιάζουν στις σωματικές αισθήσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν συναισθηματικά αίτια, όπως για παράδειγμα η αίσθηση κόπωσης λόγω κατάθλιψης ή η εμφάνιση πονοκεφάλων που οφείλονται στο στρες. Ο Goleman πιστεύει ότι η κατανόηση των συναισθημάτων μας μάς βοηθάει να τα διαχειριστούμε καλύτερα.

Ενσυναίσθηση

Επειδή τα συναισθηματικά ευφυή άτομα συλλογίζονται πρώτα τα συναισθήματά τους, αντί να ενεργούν παρορμητικά, μπορούν να αποδέχονται τις απόψεις των άλλων, χωρίς να βιάζονται να εκφράσουν τη δική τους άποψη, μια δεξιότητα απαραίτητη για όποιον καλείται να εργαστεί αποτελεσματικά με συναδέλφους και συνεργάτες. Όπως αναφέρει ο Goleman: «Οι ηγέτες με ενσυναίσθηση δεν συμπάσχουν απλά με τους γύρω τους: χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να βελτιώσουν τις εταιρείες τους με διακριτικούς, αλλά σημαντικούς τρόπους».

Ανθεκτικότητα

Η διαδρομή δεν είναι πάντα εύκολη και στην πορεία μπορεί να παρουσιαστούν εμπόδια. Εάν όμως διαθέτει κανείς συναισθηματική νοημοσύνη, σημαίνει ότι μπορεί να αποδεχθεί τις δυσάρεστες και ευχάριστες εκπλήξεις της ζωής. Τα συναισθηματικά ευφυή άτομα διαθέτουν ισχυρά κίνητρα και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιδίωξη των μεσοπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων στόχων τους. Επίσης δεν χάνουν την αισιοδοξία τους ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Τα οφέλη της συναισθηματικής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας

Η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνη, σε οποιοδήποτε επαγγελματικό περιβάλλον, μπορεί να ωφελήσει τόσο τους απλούς υπαλλήλους γραφείου όσο και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, τις διευθυντικές ομάδες και τους διευθύνοντες συμβούλους. Εξάλλου, όλοι βιώνουμε πλήθος συναισθημάτων στην καθημερινότητά μας και όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με πιεστικές προθεσμίες, αρνητικά σχόλια πελατών ή απρόβλεπτες καθυστερήσεις. Η αντίδρασή μας αποκαλύπτει πολλά για το ποιοι είμαστε και μπορεί να επηρεάσει τους γύρω μας.

Πώς να βελτιώσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας

Κατανοήστε τα συναισθήματά σας

Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε μια δύσκολη κατάσταση, σκεφτείτε πώς σας κάνει να νιώθετε και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω σας. Αντί να δράσετε ακαριαία, αφιερώστε λίγο χρόνο στην αξιολόγηση των συναισθημάτων σας και αντιδράστε κατάλληλα. Αναζητήστε τρόπους διοχέτευσης των συναισθημάτων σας στην επίτευξη θετικού αποτελέσματος.

Εντοπίστε τους παράγοντες που σας πυροδοτούν

Πολλές φορές αντιδράμε στις καταστάσεις αυτόματα και από συνήθεια, επομένως μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να μάθετε να συγκρατείτε τις αρχικές σας παρορμήσεις και, αντίθετα, να αντιδράτε στοχευμένα. Εάν γνωρίζετε τι σας κάνει να νιώθετε άσχημα, θα μπορείτε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και – το καλύτερο – να αποφύγετε να βρεθείτε σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Για παράδειγμα, εάν σας αγχώνει η πίεση που σας ασκούν για την ολοκλήρωση ενός επαγγελματικού καθήκοντος, θέστε στον εαυτό σας νωρίτερες προθεσμίες, ώστε να παραδίδετε πάντα τις εργασίες στην ώρα τους.

Διδαχθείτε από τα λάθη σας

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να απορρίπτετε τα αρνητικά συναισθήματά σας, αλλά να τα κατανοείτε και να τα διαχειρίζεστε. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτήν την περίπτωση, όταν ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου την αύξηση μισθού των υπαλλήλων του, αναφέροντας: «Ακούσαμε τους επικριτές μας, σκεφτήκαμε καλά τι θέλαμε να κάνουμε και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να ηγηθούμε». Αντί να οργιστεί ή να αντεπιτεθεί, σκέφτηκε προσεκτικά την κατάσταση και απάντησε με τρόπο κατάλληλο για όλους.