Με τα σχολεία κλειστά για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι πολλές ώρες στο σπίτι είναι μια πρόκληση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Πώς μπορούμε να ψυχαγωγήσουμε τα παιδιά με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο χωρίς τηλεόραση, κινητό, τάμπλετ ή κονσόλες παιχνιδιών; Σας προτείνουμε 9 δραστηριότητες παιδιών χωρίς συσκευές και οθόνες.
Το διαδίκτυο και η χρήση ψηφιακών συσκευών αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τα παιδιά αρχίζουν πια να χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές και ψηφιακά μέσα σε όλο και πιο μικρή ηλικία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 59% των μαθητών δημοτικού διαθέτουν ήδη προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παγκοσμίως ένας στους τρεις χρήστες του διαδικτύου είναι παιδί.
Αν και δεν επιτρέπεται η ολοήμερη ενασχόληση των παιδιών με ψηφιακά μέσα και συσκευές, εφόσον η χρήση των μέσων γίνεται με μέτρο και επιτήρηση, μπορεί να έχει και θετικά στοιχεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωστή χρήση μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά με διάφορους τρόπους. Γιατί, όταν υπάρχει μέτρο και όριο και η καθημερινή χρήση ψηφιακών μέσων δεν ξεπερνά τις 1-2 ώρες, μπορεί ακόμη και να ενισχυθεί η κοινωνική και συναισθηματική τους ευεξία.
Οι έξυπνες συσκευές βοηθούν τα παιδιά, μεταξύ άλλων, να παραμείνουν σε επαφή με φίλους και συγγενείς μέσω βιντεοκλήσεων, να χρησιμοποιούν εκπαιδευτικά παιχνίδια και βίντεο, για να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους εκτός της σχολικής αίθουσας.
Είναι σημαντικό να φροντίζουμε για τη σωστή ισορροπία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
- Η χρήση συσκευών δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των δύο ετών.
- Στα παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και πέντε ετών η χρήση συσκευών δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα καθημερινά
- Τα παιδιά από έξι ετών και άνω δεν πρέπει να περνούν περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνη
Ευτυχώς, υπάρχει μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών τρόπων για να ψυχαγωγήσετε τα παιδιά σας σε κάθε ηλικία μακριά από οθόνες. Το παρακάτω infographic παρουσιάζει φρέσκιες ιδέες που οι γονείς μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα των παιδιών τους, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στις οθόνες. Οι ιδέες αυτές είναι εξαιρετικά διασκεδαστικές και ταυτόχρονα επικεντρώνονται κυρίως σε δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη μάθηση, τη δημιουργικότητα και τη σωματική άσκηση των παιδιών.