Generali

Διαχείριση οικονομικών: Tips για τους νέους γονείς

Η ιδέα της απόκτησης ενός παιδιού μπορεί να είναι συγχρόνως συναρπαστική αλλά και τρομακτική. Η ανατροφή ενός μικρού ανθρώπινου πλάσματος μπορεί να φαίνεται βουνό στους νέους γονείς. Μην ανησυχείτε, όμως: είναι μια “δουλειά” που μαθαίνεται εύκολα! Παρότι πάντα θα υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες και δυσκολίες, τουλάχιστον τις οικονομικές προκλήσεις της ανατροφής ενός παιδιού μπορείτε να τις έχετε προγραμματίσει πριν από τη γέννα.

 

Διαβάστε τις 9 συμβουλές που σας προτείνουμε, για να βάλετε τα οικονομικά σας σε τάξη πριν καλωσορίσετε το μωρό σας στον κόσμο.

 

1. Θέστε ως στόχο την αποφυγή του χρέους

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι από τους καλύτερους λόγους εξάλειψης των χρεών σας. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε αυτήν τη νέα φάση της ζωής σας χωρίς το βάρος των οικονομικών οφειλών. Αρχικά, προσπαθήστε να αποπληρώσετε όσο περισσότερο χρέος μπορείτε. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο. Έτσι, θα απαλλαγείτε από ένα οικονομικό βάρος και από τη σχετική ανησυχία και θα μπορέσετε να αρχίσετε να αποταμιεύετε και να κάνετε σχέδια για το μέλλον του παιδιού σας.

 

2. Αποκτήστε τον έλεγχο των δαπανών σας

Καταρτίστε έναν κατάλογο των τωρινών μηνιαίων εξόδων σας: λογαριασμοί, αγορές, παραγγελίες φαγητού, συνδρομητικές υπηρεσίες κ.ά. Κατατάξτε τα έξοδα σε κατηγορίες βάσει προτεραιότητας –αναγκαία, επιθυμητά, αρεστά– για να δείτε πώς δαπανάτε τα χρήματά σας. Τα αναγκαία έξοδα περιλαμβάνουν όσα χρειάζεστε για την επιβίωση, όπως ηλεκτρισμό και τρόφιμα. Τα επιθυμητά έξοδα περιλαμβάνουν όσα είναι σημαντικά αλλά όχι απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωση, όπως συνδρομή σε μια υπηρεσία προβολής ταινιών, συνδρομή σε ένα έντυπο ή φαγητό απέξω. Τα αρεστά έξοδα περιλαμβάνουν όσα σας δίνουν χαρά αλλά μπορείτε να τα στερηθείτε εύκολα, όπως παρορμητικές αγορές ρούχων που ακολουθούν τις τάσεις της μόδας και γκάτζετ. Αν παρακολουθείτε συστηματικά πώς δαπανάτε τα χρήματά σας κάθε μήνα, θα δείτε ξεκάθαρα από πού μπορείτε να μειώσετε για να σας μένουν χρήματα στην άκρη.

 

3. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν έξοδα και πριν από τη γέννα

Μην παραλείψετε να προϋπολογίσετε τα έξοδα που θα εμφανιστούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ραντεβού με μαιευτήρα και γυναικολόγο, προγεννητικοί έλεγχοι, υπερηχογραφήματα, βιταμίνες και φάρμακα, καθώς και όσα σχετίζονται με τις νέες διατροφικές ανάγκες της εγκύου. Άλλα συναφή έξοδα μπορεί να αφορούν σε μετακινήσεις (π.χ. χρήση ταξί αντί για λεωφορείο), βοήθεια στο σπίτι (σε περίπτωση ασθένειας ή ανάγκης ανάπαυσης στο κρεβάτι) και λογαριασμοί εξαιτίας έκτακτων προβλημάτων υγείας. Μια καλή ασφάλιση υγείας μπορεί να ελαφρύνει το βάρος των νοσοκομειακών εξόδων. Για όλα τα υπόλοιπα, φροντίστε να κρατήσετε χρήματα στην άκρη.

 

 

4. Υπολογίστε τα έξοδα της γέννας

Ο ίδιος ο τοκετός συνοδεύεται από τα δικά του έξοδα: αμοιβές γιατρών, κόστος δωματίου, αμοιβές αναισθησιολόγου, συναντήσεις με σύμβουλο θηλασμού και παιδιάτρο. Κάθε μαιευτήριο έχει τις δικές του υπηρεσίες και τις δικές του τιμές. Συζητήστε από πριν με το μαιευτήριο το κόστος του τοκετού (τα περισσότερα προσφέρουν διάφορα πακέτα σε διαφορετικές τιμές), ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων μετά τη γέννα. Επίσης, ο χρόνος ανάρρωσης της μητέρας και του βρέφους θα καθορίσουν πόσες ημέρες πρέπει να περάσετε στο μαιευτήριο, άρα δεν είναι σίγουρο από πριν πόσα θα πληρώσετε για το δωμάτιο.

 

5. Εκτιμήστε το εισόδημά σας μετά τη γέννα

Σκεφθείτε την οικονομική θέση σας μετά τη γέννηση του παιδιού σας. Σχεδιάζετε να πάρετε άδεια άνευ αποδοχών ή να μειώσετε τις ώρες εργασίας σας; Σκοπεύετε να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή στα επαγγελματικά σας; Χρειάζεται να πληρώνετε μεγάλες μηνιαίες δόσης αποπληρωμής δανείου; Υπολογίστε όσο ακριβέστερα μπορείτε το εισόδημά σας μετά τη γέννηση του μωρού, ώστε να μη συμβούν απότομες και απρόσμενες μειώσεις στο τραπεζικό σας υπόλοιπο με τον ερχομό του παιδιού.

 

6. Προετοιμαστείτε για τα έξοδα του μωρού

Αφού γεννηθεί το παιδί, τα έξοδά σας σίγουρα θα αυξηθούν σημαντικά –ίσως ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Επομένως, αφιερώστε λίγο χρόνο για να συνυπολογίσετε όλα όσα θα χρειαστούν και τι έξοδα θα έχετε κάθε μήνα, τουλάχιστον για το επόμενο έτος. Μην παραλείψετε να περιλάβετε έξοδα για τις ανάγκες του μωρού, όπως πάνες, μπιμπερό, ρούχα, ειδικά απορρυπαντικά, φάρμακα και φύλαξη παιδιού. Υπάρχουν και άλλα ακόμη έξοδα, όπως θρεπτικό φαγητό για τη μαμά και το μωρό, ιατρική φροντίδα μετά τη γέννηση, εξοπλισμός για το μωρό, όπως ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου, ριλάξ, κούνια και καρότσι –όλες αυτές οι αγορές μπορεί να εκτοξεύσουν τις δαπάνες. Πάρτε συμβουλές από άλλους γονείς και αφήστε μεγάλο περιθώριο στον προϋπολογισμό σας: καλύτερα να περισσέψουν χρήματα παρά να μη φτάσουν. Φυσικά, φροντίστε να επενδύσετε στο μέλλον του παιδιού σας και στην προστασία του για απρόοπτες καταστάσεις, αγοράζοντας ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας ή ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα. Συζητήστε με έναν ασφαλιστικό πράκτορα για να κατανοήσετε πόσο θα επιβαρύνουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό σας αυτές οι πολύτιμες επενδύσεις.

 

7. Ζητήστε στήριξη

Οι γονείς συχνά χρειάζεται να παίρνουν ολιγοήμερες άδειες από τη δουλειά κατά τους πρώτους 6-12 μήνες μετά τη γέννηση, κυρίως για επισκέψεις σε γιατρούς. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το εισόδημά σας, αν έχετε εξαντλήσει τις ημέρες άδειας που δικαιούστε. Η στήριξη από συγγενείς, φίλους ή συναδέλφους μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τους νέους γονείς, γι’ αυτό μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια όποτε τη χρειάζεστε. Μπορεί να αποφύγετε το οικονομικό κόστος και να απαλλαγείτε από πολύ στρες.

 

8. Τελειοποιήστε τον προϋπολογισμό σας

Αφού καταγράψετε τα ποσά, συγκρίνετε τα έσοδα και τα έξοδα μετά τη γέννα και δείτε αν το αποτέλεσμα είναι θετικό. Αν δεν είναι, σκεφθείτε πώς θα μπορούσατε να ξοδεύετε λιγότερα σε πράγματα της κατηγορίας «αρεστά». Αν είναι απαραίτητο, προχωρήστε στα επιθυμητά και επανεκτιμήστε τα έξοδα φροντίδας του παιδιού. Για παράδειγμα, μήπως η βοήθεια από συγγενείς και φίλους θα μπορούσε να σας απαλλάξει από ορισμένα έξοδα; Μήπως θα μπορούσατε να αγοράσετε ή να δανειστείτε μεταχειρισμένο εξοπλισμό; Αν και πάλι δεν βγαίνετε, εξετάστε το ενδεχόμενο να αυξήσετε το εισόδημά σας με μειωμένη γονική άδεια, υπερωριακή εργασία ή εύρεση μιας καλύτερα αμειβόμενης εργασίας.

 

9. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε τον προϋπολογισμό σας!

Καιρός να δοκιμάσετε τα σχέδιά σας. Ακόμη και αν η γέννηση του μωρού απέχει αρκετούς μήνες, δοκιμάστε να ξοδεύετε σαν να είστε ήδη γονιός, για να συνηθίσετε τον προϋπολογισμό σας και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές πριν πέσετε στα βαθιά.

Ασφαλιστικό Tip: Η Generali είναι πάντα δίπλα σε εσάς και στα παιδιά σας με τα πλήρη προγράμματα ασφάλισης υγείας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Exit mobile version