Generali

Κίνδυνοι του διαδικτύου: Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας

Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά πως το διαδίκτυο αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο μάθησης και παιχνιδιού για τα παιδιά, ακόμα και αν δεν θέλουμε να τα βλέπουμε κολλημένα σε μια οθόνη! Αυτό όμως, δε σημαίνει πως δεν εγκυμονεί και κινδύνους. Ευτυχώς, υπάρχει μια τεράστια γκάμα προφυλάξεων που μπορείτε να λάβετε ώστε να κρατήσετε τους ψηφιακούς κινδύνους έξω από το σπίτι σας και τα παιδιά σας ασφαλή (και χαρούμενα!) online.

 

Αντιμετωπίστε το κυβερνο-bullying!

 

Η επαφή των περισσότερων παιδιών με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης θα υπάρξει μόνο θετική και διασκεδαστική αλλά περιστασιακά τα πράγματα μπορεί και να αγριέψουν. Αν παρατηρήσετε συναισθηματικά ξεσπάσματα ή και αποτράβηγμα από δραστηριότητες που συνήθως απολάμβανε, μετά από χρόνο που πέρασε διαδικτυακά, ενδεχομένως το παιδί σας να έχει πέσει θύμα κυβερνο-εκφοβισμού. Αν υποπτευθείτε κάτι τέτοιο, μιλήστε με το παιδί σας. Καταγράψτε όλα τα περιστατικά και αναφέρετε τα ονόματα των ατόμων που το εκφοβίζουν στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν αλλά και στο σχολείο του. 

 

Μάθετε τα να αναγνωρίζουν τον «ξένο κίνδυνο»

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια υπέροχη ευκαιρία για τα παιδιά σας να συνδεθούν με άλλους. Αλλά αντιλαμβάνονται τους κινδύνους της επικοινωνίας με ανθρώπους που δε γνωρίζουν; Δυστυχώς, υπάρχει σωρεία περιστατικών όπου τα παιδιά παρασύρθηκαν από διάφορους επιτήδειους. Συμβουλέψτε τα να διαγράφουν οποιαδήποτε πρόσκληση ή αίτημα φιλίας έχουν από αγνώστους και ποτέ να μη δίνουν προσωπικά στοιχεία όπως ολόκληρο το όνομα τους ή η ηλικία τους. Και διασφαλίστε ότι τα παιδιά έχουν καταλάβει απόλυτα ότι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να συναντηθούν με ανθρώπους που γνώρισαν διαδικτυακά.

 

Προστατεύοντας την ιδιωτικότητα 

 

Τα παιδιά σας ζουν όλο και περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο – αλλά δεν πρέπει να εκχωρούν ΠΟΛΛΕΣ προσωπικές πληροφορίες εκεί. Διασφαλίστε ότι η κάμερα του υπολογιστή τους είναι καλυμμένη. Ας ελπίσουμε ότι χρησιμοποιούν ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης (ποτέ τη λέξη password!) και ότι αποσυνδέονται συστηματικά από τις συσκευές τους (ή τουλάχιστον ότι δεν τις αφήνουν παρατημένες δεξιά και αριστερά). Τόσο εσείς όσο και το παιδί σας πρέπει να γνωρίζετε πως λειτουργούν οι ρυθμίσεις απορρήτου στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και να τις θέσετε στα ανώτερα επίπεδα ασφάλειας.

 

Προστατέψτε τα οικονομικά στοιχεία σας

 

Οι απατεώνες μπορεί να αποτελέσουν μεγάλη απειλή για τους ευάλωτους χρήστες του διαδικτύου. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να μην ανοίγουν μηνύματα από αγνώστους ή να μην ακολουθούν συνδέσμους που μπορεί να είναι «δούρειοι ίπποι» ώστε να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα. Ακόμα και τα πλέον τεχνολογικά εξοικειωμένα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν δίνουμε καμία πληροφορία για τα οικονομικά μας ή δεν κάνουμε οικονομικές συναλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους. Επίσης, κρατήστε τις πιστωτικές σας κάρτες ασφαλείς και σε απόσταση.

 

Βάλτε όρια

 

Τέλος, υπάρχει ένας τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες του παιδιού σας να εκτεθεί σε online κινδύνους… Ενθαρρύνετε το να περάσει χρόνο offline! Βάλτε όρια στο χρόνο που θα περνούν online στο σπίτι (πχ όχι κινητά στο τραπέζι φαγητού) και εξορίστε όλες τις συσκευές από το δωμάτιο του μετά από κάποια ώρα το απόγευμα. Το λιγότερο, θα επιτύχετε καλύτερες συνήθειες ύπνου!

Exit mobile version