Παιδιά γύρω από μια τούρτα γενεθλίων, ένα μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα, ένα παιδί φεύγει από το σπίτι για να πάει πρώτη φορά σχολείο. Οι γονείς και άλλοι συγγενείς καταγράφουν την καθημερινή ζωή και τις σημαντικές στιγμές της οικογένειάς τους εδώ και πολλά χρόνια. Χάρη στη διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών συνομιλίας, δεν ήταν ποτέ ευκολότερο να μοιραζόμαστε αυτές τις στιγμές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 75% των γονιών που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον μία φορά τον μήνα κοινοποιούν τακτικά φωτογραφίες, βίντεο και ενημερώσεις στο Διαδίκτυο με θέμα τα παιδιά τους. Μόλις το 9% λένε ότι δεν δημοσιεύουν ποτέ τέτοιου είδους περιεχόμενο.
Αυτή η συνήθεια, όμως, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το παιδί σας. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 δύο τρίτα της κλοπής ταυτότητας με θύματα νεαρούς ενήλικες θα οφείλεται σε υπέρμετρη κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών από γονείς και άλλους συγγενείς. Αν κατανοήσετε τους κινδύνους και ακολουθήσετε μερικά μέτρα διαδικτυακής ασφάλειας, θα μπορείτε να τους αποφεύγετε. Γι’ αυτό, παραθέτουμε τους συνηθέστερους κινδύνους και τα μέτρα διαδικτυακής ασφάλειας που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Κίνδυνος 1: Αποκάλυψη της τοποθεσίας του παιδιού σας
Τα δεδομένα γεωεντοπισμού που βρίσκονται ενσωματωμένα στις φωτογραφίες και τα βίντεο μπορούν να αποκαλύψουν πού ζείτε, σε ποιο σχολείο πηγαίνει το παιδί σας και πού περνά τον ελεύθερο χρόνο του. Αυτά μπορεί να το εκθέσουν σε κίνδυνο, διότι ένας διεστραμμένος ενήλικος θα μπορούσε να παρακολουθεί τις κινήσεις του παιδιού σας.
Κίνδυνος 2: Κλοπή ταυτότητας
Αν δημοσιεύετε τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού σας, όπως το ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησης, ανοίγετε την πόρτα στην κλοπή ταυτότητας.
Κίνδυνος 3: Προσβολή υπόληψης
Η ψηφιακή παρουσία ενός παιδιού μπορεί να το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Επομένως, σκεφτείτε πώς όσα δημοσιεύετε θα μπορούσαν να εκληφθούν από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ή έναν εργοδότη στο μέλλον.
Μέτρα διαδικτυακής ασφάλειας για την προστασία των κοινοποιήσεων
Προσεγγίζοντας τη δημοσίευση με προσοχή, μπορείτε να αποφύγετε πολλές από τις παραπάνω καταστάσεις. Ακολουθούν ορισμένα βασικά μέτρα διαδικτυακής ασφάλειας με τα οποία μπορείτε να δημοσιεύετε χωρίς κίνδυνο:
Κατανοήστε τη διαφορά ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο
Ελέγχετε τακτικά τις ρυθμίσεις απορρήτου στα κοινωνικά μέσα που χρησιμοποιείτε, για να γνωρίζετε ποιες πληροφορίες είναι δημόσιες και να ορίζετε τι εμφανίζεται και τι όχι. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε και εμπιστεύεστε όσους θα μπορούν να δουν τις ιδιωτικές δημοσιεύσεις σας.
Μην αποκαλύπτετε την τοποθεσία σας
Προσοχή κατά τη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο, διότι πολλές κάμερες ενσωματώνουν την ώρα και την τοποθεσία, μέσω γεωεντοπισμού, στις εικόνες που καταγράφουν. Μπορείτε εύκολα να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας μιας κάμερας ή ενός τηλεφώνου μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής. Επίσης, όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ρύθμιση τοποθεσίας. Ένα απλό μέτρο διαδικτυακής ασφάλειας είναι να την απενεργοποιήσετε, έτσι δεν θα καταγράφει η εφαρμογή τον τόπο λήψης μιας φωτογραφίας ή ενός βίντεο.
Μην δημοσιεύετε στοιχεία που διευκολύνουν την ταυτοποίηση
Ξανακοιτάξτε κάθε ανάρτησή σας και αναρωτηθείτε εάν περιέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλοπή ταυτότητας. Για παράδειγμα, μήπως κοινοποιείτε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού σας ή το ονοματεπώνυμό του, έχοντας ανεβάσει φωτογραφία του ελέγχου του από το σχολείο; Μήπως το παιδί στέκεται μπροστά από το σπίτι σας, αποκαλύπτοντας τη διεύθυνσή σας;
Μην επικοινωνείτε δημοσίως
Οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν μέθοδο άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων. Είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε μια ομάδα συνομιλίας για τα μέλη της οικογένειας εκεί. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε υπηρεσίες κοινοποίησης φωτογραφιών. Δημοφιλείς είναι οι Flickr, Amazon Prime Photos, Snapfish, όπου μπορείτε να προσκαλείτε ορισμένα άτομα να δουν τις φωτογραφίες σας.
Ζητήστε την άδεια του παιδιού σας πριν δημοσιεύσετε
Αφού φτάσει σε ηλικία στην οποία κατανοεί τα κοινωνικά μέσα, μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας κανόνες καλής συμπεριφοράς, ρωτώντας το αν μπορείτε να δημοσιεύσετε κάτι που το αφορά. Επίσης, τονίζετε πόσο σημαντικό είναι να σέβεται την ιδιωτική ζωή του άλλου. Έτσι δίνετε το καλό παράδειγμα, παρακινώντας το να ακολουθεί στο μέλλον μέτρα διαδικτυακής ασφάλειας και στις δικές του δημοσιεύσεις.
Είναι φυσιολογικό να θέλετε να μοιραστείτε την υπερηφάνεια, τη χαρά και τον ενθουσιασμό σας για μία σημαντική στιγμή ή ένα σπουδαίο επίτευγμα του παιδιού σας. Λαμβάνοντας μερικά μέτρα διαδικτυακής ασφάλειας, μπορείτε να διαφυλάξετε την ιδιωτικότητά του και να προστατεύσετε τις προσωπικές πληροφορίες του.