Νευρική Ανορεξία σε Παιδιά | Generali
FAMILY MATTERS

Νευρική Ανορεξία σε Παιδιά: Προειδοποιητικά Σημάδια Και Τρόποι Αντιμετώπισης

22.04.2025 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Τα τελευταία χρόνια, η παιδική νευρική ανορεξία αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς λόγους που ωθούν τους γονείς να αναζητήσουν τη βοήθεια παιδιάτρου. Αυτή η διατροφική διαταραχή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των παιδιών. Εξετάζουμε τα συμπτώματα της ανορεξίας σε μικρά παιδιά και τους τρόπους έγκαιρης διάγνωσής της.

Τι είναι η παιδική νευρική ανορεξία;

Η παιδική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την άρνηση του παιδιού να λάβει τροφή. Αν και συχνότερη στην εφηβεία, τελευταία παρατηρείται σε ολοένα περισσότερες περιπτώσεις παιδιών μικρότερης ηλικίας. Η αιτία που κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική συμπεριφορά σχετίζεται με τον παράλογο φόβο της αύξησης βάρους.

Τα παιδιά με ανορεξία συνήθως έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για την εξωτερική τους εμφάνιση, πιστεύουν ότι είναι υπέρβαρα ή ότι οι σωματικές τους αναλογίες είναι μεγαλύτερες από ό,τι θα έπρεπε. Η εξιδανίκευση προτύπων ομορφιάς από την κοινωνία ενθαρρύνει ολοένα περισσότερους ανθρώπους να αποδίδουν μεγάλη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση.

Παιδική νευρική ανορεξία: σε ποια ηλικία μπορεί να εμφανιστεί;

Αυτή η διαταραχή παρατηρείται σε περίπου 6% των παιδιών από 8 έως 18 ετών, αλλά έχουν παρατηρηθεί επίσης περιπτώσεις ανορεξίας σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, ακόμα και 3, 4 ή και 5 ετών. Τα παιδιά μπορεί να αρνούνται να λάβουν τροφή ή να διστάζουν να ακολουθήσουν την κατάλληλη διατροφή για την ηλικία και τις διατροφικές ανάγκες τους. Η διάγνωσή στα αγόρια συχνά είναι πιο δύσκολη.

Συμπτώματα παιδικής νευρικής ανορεξίας

Ως γονείς οφείλουμε να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα της παιδικής ανορεξίας. Αλλαγές στο σώμα και στον τρόπο συμπεριφοράς μπορεί να αποτελούν πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια.

Σωματικά και ψυχικά συμπτώματα

Αυτά είναι τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας:

  • Ακραία απώλεια βάρους.
  • Άρνηση πρόσληψης της συνιστώμενης ποσότητας τροφής για την ηλικία και τη σωματική διάπλασή τους.
  • Έμετοι.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Αδύναμα και εύθραυστα νύχια.
  • Τριχόπτωση.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσετε μοτίβα συμπεριφοράς τα οποία σχετίζονται με αυτή τη διατροφική διαταραχή. Η νευρική ανορεξία παρατηρείται συχνά σε παιδιά που δείχνουν να ενδιαφέρονται για ακραίες δίαιτες. Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτοκριτικά σχόλια σχετικά με το βάρος ή την εξωτερική εμφάνισή τους. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί παραπονιέται επανειλημμένα ότι νιώθει υπέρβαρο ή ότι δεν του αρέσει το σώμα του. Ένα άλλο σύμπτωμα που πρέπει να έχετε υπόψη είναι η απουσία τακτικής περιόδου στα κορίτσια.

Αλλαγές στη σχέση με το φαγητό

Ένα από τα πιο έκδηλα συμπτώματα ανορεξίας στα παιδιά είναι η αλλαγή της σχέσης των παιδιών με το φαγητό. Παύουν να καταναλώνουν φαγητά που άλλοτε τους άρεσαν, τρώνε λιγότερο σε κάθε γεύμα ή αργούν περισσότερο από ό,τι συνήθως να τελειώσουν το φαγητό τους.

Διαφορές μεταξύ της παιδικής ανορεξίας και της παιδικής νευρικής ανορεξίας

Η κοινή παιδική ανορεξία δεν πρέπει να συγχέεται με τη νευρική ανορεξία. Ενώ η παιδική ανορεξία εκδηλώνεται με την απώλεια όρεξης ή την απουσία επιθυμίας για φαγητό, η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από παθολογικές συμπεριφορές που σχετίζονται με τον φόβο της αύξησης βάρους. Η παιδική νευρική ανορεξία είναι συχνότερη σε νεαρούς εφήβους, οι οποίοι πολλές φορές καταφεύγουν σε αντισταθμιστικές συμπεριφορές, για να καταπολεμήσουν την πρόσληψη θερμίδων, όπως πρόκληση εμέτου, χρήση καθαρτικών ή καταναγκαστική σωματική άσκηση.

Family

Παράγοντες κινδύνου και αιτίες νευρικής ανορεξίας σε παιδιά

Αυτές είναι οι αιτίες ανορεξίας στα παιδιά που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση αυτής της παθολογίας:

Ψυχολογικές και συναισθηματικές επιρροές

Πρότυπα ομορφιάς που βασίζονται στις λεπτές σιλουέτες διαμορφώνουν τη συλλογική ιδεολογία των περισσότερων παιδιών και νέων. Κοινό στοιχείο πολλών ταινιών, σειρών και τραγουδιών που απευθύνονται σε παιδικό και νεανικό κοινό είναι η επιθυμία εξιδανίκευσης των λεπτών σωμάτων. Οι πολλές επιρροές μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή τη διαταραχή. Στο σχολικό περιβάλλον, η απόρριψη ή τα κοροϊδευτικά σχόλια για διάφορους σωματότυπους μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ανορεξίας.

Οικογενειακοί και κοινωνικοί παράγοντες

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε, ωστόσο, ούτε τους οικογενειακούς παράγοντες κινδύνου. Τα φαινομενικά κοινότυπα σχόλια που προβάλλουν το λεπτό σώμα ως θετικό χαρακτηριστικό σε μέλη της οικογένειας που πάσχουν από ανορεξία μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά.

Μπορεί η παιδική ανορεξία να εμφανιστεί στην ηλικία των 11 ετών ή νωρίτερα;

Οι περιπτώσεις ανορεξίας στην πρώιμη παιδική ηλικία διαρκώς πληθαίνουν. Αν και αυτή η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως από την ηλικία των 12 ετών και άνω, μερικά παιδιά παρουσιάζουν αντίσταση στο φαγητό ήδη από πολύ μικρότερη ηλικία.

Συνέπειες της παιδικής ανορεξίας

Η παιδική ανορεξία είναι ένα πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Ο αντίκτυπός της στην υγεία των παιδιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικός.

Αντίκτυπος στην ψυχοσωματική ανάπτυξη

Κατά τη νηπιακή ηλικία, το σώμα των παιδιών αναπτύσσεται διαρκώς. Κάθε θρεπτικό στοιχείο που καταναλώνουν είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή τους ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανορεξία μπορεί να επηρεάσει τη σωματική ανάπτυξή τους.

Άλλες συνέπειες αυτής της διαταραχής περιλαμβάνουν επίσης προβλήματα ύπνου, όπως αϋπνία. Οι μαθησιακές επιδόσεις δεν μένουν ανεπηρέαστες, αφού και αυτές επιβαρύνονται αρκετά από τη δυσκολία συγκέντρωσης ή την έλλειψη ενδιαφέροντος για σχολικές δραστηριότητες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διακοπή της φοίτησης.

Κίνδυνοι για τη σωματική και ψυχική υγεία

Οι αλλαγές στο σώμα των παιδιών με ανορεξία περιλαμβάνουν αδυναμία και ζάλη. Συχνά το πρόσωπό τους είναι πιο χλωμό ή παρουσιάζουν ξηροδερμία. Σε μερικά παιδιά, η χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ευαισθησία στο κρύο.

Από συναισθηματική άποψη, η ανορεξία μπορεί να πυροδοτήσει διάφορες ψυχολογικές παθολογίες. Το άγχος, η κατάθλιψη και οι καταναγκαστικές συμπεριφορές περιλαμβάνονται στις πιο συχνές συνέπειες της διαταραχής.

Ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε ως γονείς αν το παιδί σας πάσχει από ανορεξία

Η παιδική ανορεξία είναι μια ιδιαίτερα λεπτή και ανησυχητική κατάσταση. Ως γονείς είναι σημαντικό να προσεγγίσετε το πρόβλημα με ευαισθησία και να είστε υποστηρικτικοί προς το παιδί σας.

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας πάσχει από ανορεξία

Καλό είναι να προσπαθήσετε να ανακαλύψετε ποιος είναι λόγος για τον οποίο το παιδί σας εμφανίζει ανορεξία. Δείξτε κατανόηση για να καλλιεργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην οικογένεια και ρωτήστε το παιδί σας τι το προβληματίζει σε σχέση με το φαγητό. Αποφύγετε την κριτική. Αντίθετα, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες του με εποικοδομητικό τρόπο και να είστε πάντα πρόθυμοι να το ακούσετε.

Πώς να καλλιεργήσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό

Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν πώς να τρέφονται σωστά από το σπίτι. Μεταδώστε τους την αξία της ισορροπημένης διατροφής. Μπορείτε να δοκιμάσετε να συνεργαστείτε μαζί τους για τον σχεδιασμό του εβδομαδιαίου οικογενειακού μενού.

Μην τα αναγκάζετε να αδειάζουν το πιάτο τους. Αυτό μπορεί να φέρει μόνο αντίθετα αποτελέσματα. Προτιμήστε να δώσετε έμφαση περισσότερο στην ποιότητα, παρά στην ποσότητα. Μην κατηγορείτε το παιδί για αυτή την κατάσταση.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό

Καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό, εάν οι διατροφικές συμπεριφορές επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Η ακραία απώλεια βάρους ή οι εμμονικές διατροφικές συμπεριφορές είναι αρκετοί λόγοι για να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη για παιδιά με ανορεξία

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της παιδικής ανορεξίας είναι η επαναφορά του βάρους του παιδιού σε υγιή επίπεδα ανάλογα με την ηλικία και το ύψος του. Μερικές φορές για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος μπορεί να είναι απαραίτητη η νοσηλεία ή η παρακολούθηση προγράμματος αποκατάστασης, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του.

Υπάρχουν οικογενειακές θεραπείες με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η υποστήριξη από την οικογένεια είναι κρίσιμης σημασίας για να ξεπεραστούν οι διατροφικές διαταραχές. Σε βαριάς μορφής περιπτώσεις, όπου συνυπάρχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, ο ειδικός μπορεί να συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά στο πλαίσιο του προγράμματος αποκατάστασης.

Συχνές ερωτήσεις (FAQ)

Πώς θα ξεχωρίσω μια φάση έλλειψης όρεξης από την παιδική ανορεξία;

Κατά κανόνα, η ανορεξία δεν σχετίζεται μόνο με την έλλειψη όρεξης, αλλά και τη συνειδητή επιλογή της αποχής από τροφές που μπορούν να μεταβάλουν το βάρος.

Θεραπεύεται η παιδική ανορεξία;

Ναι, η παιδική ανορεξία μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπείες υπό την καθοδήγηση ειδικών.

Πώς μπορεί να προληφθεί η ανορεξία στα παιδιά;

Καλό είναι τα παιδιά να εκπαιδεύονται σε θέματα διατροφής από το σπίτι, με έμφαση στη σημασία της υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε να κρίνουμε τους άλλους από την εξωτερική τους εμφάνιση, ανεξαρτήτως πλαισίου.

Ποιες κατηγορίες ειδικών μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της;

Υπάρχουν ψυχολόγοι οι οποίοι ειδικεύονται στην παιδική ανορεξία και μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις συμπεριφορές που είναι επιζήμιες για την υγεία.

Πόσο διαρκεί η αποκατάσταση ενός παιδιού με ανορεξία;

Δεν υπάρχει εκτιμώμενη διάρκεια, επειδή η αποκατάσταση κάθε παιδιού με ανορεξία διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση.

Η υγεία της οικογένειάς σας είναι το σημαντικότερο αγαθό, γι’ αυτό την φροντίζετε κάθε στιγμή. Η ασφάλεια υγείας της Generali σας προσφέρει πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας σε όλη χώρα και σε 24ωρη βάση, για να μπορείτε να εξυπηρετηθείτε για οτιδήποτε σας απασχολεί μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης.