Η απόκτηση ενός παιδιού φέρνει στη ζωή του ανθρώπου μεγάλες αλλαγές και συνοδεύεται από προσμονή και ενθουσιασμό. Όσα βιβλία κι αν διαβάσουμε, τίποτε δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για εκείνη τη σπουδαία στιγμή που γινόμαστε γονείς. Στην αρχή είναι πιθανό να νιώθετε άγχος και σύγχυση, όμως δεν πειράζει, πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει τέλειος γονιός όμως ούτε και το μωρό έχει ανάγκη από τελειότητα, αλλά από αγάπη, στοργή, προσήλωση κι εξασφάλιση για το μέλλον. Σε αυτό το άρθρο μας, μπορείτε να διαβάσετε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον πρώτο χρόνο με το μωρό σας.
Βρείτε έναν καλό παιδίατρο
Ο κύριος και βασικότερος σύμβουλος μιας οικογένειας με νεογέννητο είναι ο παιδίατρος. Είναι σημαντικό να τον εμπιστεύεστε, να νιώθετε άνετα μαζί του και να απαντάει στα τηλέφωνα (ακόμα κι όταν αυτό χτυπάει ακατάλληλες ώρες). Αρχίστε να αναζητάτε τον κατάλληλο για εσάς πριν ακόμα γεννήσετε για να έχετε το χρόνο να καταλήξετε σε μια επιλογή που να σας εκφράζει. Μη διστάσετε να ζητήσετε συστάσεις από τον μαιευτήρα ή τον γιατρό σας εάν δεν ξέρετε πού να απευθυνθείτε.
Ο παιδίατρος είναι αυτός που θα σας ενημερώσει και θα προγραμματίσει τα εμβόλια του παιδιού σας. Στην Ελλάδα, τα παιδιά λαμβάνουν μια σειρά εμβολίων κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, για προστασία ενάντια σε ασθένειες όπως ηπατίτιδα, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, ιλαρά και ερυθρά. Το μωρό σας χρειάζεται να εμβολιαστεί σε ηλικία ενός, δύο, τεσσάρων, έξι και δώδεκα μηνών, όπως ορίζει το «Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων». Τα εμβόλια όχι μόνο το προστατεύουν από ασθένειες, αλλά αποτρέπουν το ενδεχόμενο να καταστεί το ίδιο φορέας και μεταδότης παθογόνων μικροοργανισμών. Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το πρόγραμμα εμβολιασμών στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας.
Έχετε πρόχειρο το βιβλιάριο υγείας
Μόλις είστε έτοιμοι να πάρετε το νεογέννητο στο σπίτι, θα σας δώσουν το βιβλιάριο υγείας. Είναι σαν ένα ημερολόγιο για ό,τι αφορά σε θέματα υγείας του μωρού. Σε αυτό ο παιδίατρος θα καταγράφει το βάρος και το ύψος του παιδιού, την ανάπτυξη της κεφαλής του, τα εμβόλια που πραγματοποιεί καθώς και σημειώσεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο του παιδιού σας.
Οι γιατροί ζητούν το βιβλιάριο του παιδιού κατά τους τακτικούς ελέγχους ή σε περίπτωση που ζητήσετε ραντεβού για συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Αν προτιμάτε, μπορείτε να το κατεβάσετε και να το εκτυπώσετε μόνοι σας από τον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας.
Προσφέρετε σωστή διατροφή
Καμιά φορά ίσως είναι δύσκολος ή και οδυνηρός, όταν όμως μάθετε την τέχνη του θηλασμού, θα γνωρίζετε με σιγουριά ότι ταΐζετε το παιδί σας με τον πιο φυσικό τρόπο που υπάρχει. Τα αντισώματα που περιέχονται στο μητρικό γάλα μπορούν να βοηθήσουν στην άμυνα εναντίον επιβλαβών ιών ή βακτηρίων, ενώ επίσης μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση και υπομονή. Αν, όμως, δεν μπορείτε να θηλάσετε ή δεν νιώθετε αυτοπεποίθηση, μην ανησυχείτε. Συζητήστε με τον μαιευτήρα ή τον παιδίατρό σας για να βρείτε μαζί την καλύτερη λύση για εσάς και το μικρό σας.
Χορηγήστε βιταμίνες
Όλα τα νεογέννητα που θηλάζουν πρέπει να λαμβάνουν ημερήσιο συμπλήρωμα βιταμίνης D (περίπου 8,5–10 mcg). Μετά τους έξι μήνες, συνιστάται να λαμβάνουν τακτικά δόσεις βιταμινών A, C και D ώσπου να αρχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο. Ίσως είναι μπέρδεμα στην αρχή, αλλά σύντομα θα σας γίνει συνήθεια, και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των δοντιών, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.
Εάν το βρέφος σας λαμβάνει περισσότερα από 500 ml πρώτης βρεφικής φόρμουλας, αυτή ήδη περιέχει επαρκή βιταμίνη D, άρα δεν χρειάζεται συμπλήρωμα. Και θυμηθείτε, όταν αγοράζετε βρεφικά συμπληρώματα, διαβάστε τις πληροφορίες στη συσκευασία για να δείτε αν είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας.
Κάντε το σπίτι ασφαλές για ένα μωρό
Ίσως τώρα να μην παρατηρείτε κάποιο επικίνδυνο σημείο στο σπίτι σας, διότι το κοιτάζετε με τα μάτια του ενηλίκου. Έχετε συνηθίσει τους χώρους του σπιτιού σας, έτσι δεν πρόκειται να εντοπίσετε πιθανούς κινδύνους ώσπου να αρχίσει να μπουσουλά το μωρό σας καταπάνω τους.
Καλό είναι να φροντίσετε να κάνετε το σπίτι σας όσο ασφαλέστερο γίνεται για το βρέφος, ξεκινώντας αρκετό καιρό πριν από τη γέννηση. Έχετε γλάστρες με φυτά στο πάτωμα; Ανεβάστε τις σε ράφι. Έχετε έπιπλα με γωνίες; Φροντίστε να τις στρογγυλέψετε χρησιμοποιώντας μαλακό, αφρώδες υλικό. Έχετε εκτεθειμένα καλώδια; Καλύψτε τα με μονωτική ταινία. Έχετε στόρια που ανοιγοκλείνουν με κορδόνι; Κρατήστε τα ανοιχτά και τακτοποιήστε το κορδόνι ψηλά, σε σημείο στο οποίο να μη φτάνει το μωρό. Μόλις αρχίσει να μπουσουλά (γύρω στους επτά μήνες), θα θέλει να τα εξερευνήσει όλα και θα προσπαθεί να πιάσει ή να βάλει στο στόμα του ό,τι βρίσκει μπροστά του.
Μάθετε να επικοινωνείτε
Μετά την ηλικία των τεσσάρων μηνών περίπου, το μωρό σας θα αρχίσει να αναγνωρίζει το όνομά του –συναρπαστικό επίτευγμα! Θα αρχίσει να μπαμπαλίζει και να σας δείχνει τι του αρέσει και τι όχι είτε με ήχους είτε με εκφράσεις του προσώπου. Αποκριθείτε στους ήχους του μωρού σας θετικά και δυνατά, παροτρύνοντάς το να βγάζει φωνούλες και να μαθαίνει νέες.
Μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών το μωρό σας θα αρχίσει να λέει τα πρώτα του λογάκια –κυρίως μονοσύλλαβα όπως «ναι» ή «γεια». Προσπαθήστε να επαναλαμβάνετε τις πρώτες του λέξεις και να το επαινείτε με ένα πλατύ χαμόγελο για τις γνώσεις του. Φροντίστε επίσης να έχετε έτοιμη την κάμερα του κινητού σας για να απαθανατίσετε στιγμές οι οποίες θα μετατραπούν σε πολύτιμες αναμνήσεις για μια ζωή.
Ετοιμαστείτε για παιχνίδι με το μωρό!
Το καλύτερο ταίρι του μωρού σας στο παιχνίδι είστε εσείς. Ίσως το θεωρείτε βαρετό να χειροκροτάτε και να χαμογελάτε με τις ώρες. Γνωρίζατε, όμως, ότι παίζοντας με το μωρό σας το βοηθάτε να αναπτύξει τις γλωσσικές, κοινωνικές, διανοητικές και επιλυτικές ικανότητές του;
Τραγουδώντας, χορεύοντας, χειροκροτώντας και παίζοντας μαζί του από μικρή ηλικία, βοηθάτε το βρέφος να γνωρίσει τον κόσμο με θετικό τρόπο. Μέσω του παιχνιδιού, θα αρχίσει να μπουσουλά γύρω στους επτά με δέκα μήνες. Αν, πάλι, δεν παρατηρήσετε κανένα ίχνος κίνησης πριν από τα πρώτα του γενέθλια, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε γιατρό.
Φροντίστε για τη διατροφή του
Στους έξι περίπου μήνες, αρχίζει η εισαγωγή των στερών τροφιμών παράλληλα με τον θηλασμό ή τη φόρμουλα. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με λαχανικά ή φρούτα και σταδιακά να εμπλουτίζετε την προσφερόμενη ποικιλία. Καλό είναι να ενημερωθείτε για την πορεία των εισαγωγών ώστε να ελέγχετε για τυχόν αλλεργίες. Για να ενημερωθείτε πληρέστερα, συμβουλευτείτε παιδίατρο η διατροφολόγο ή διαβάστε άρθρα όπως αυτό με συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών σε βρέφη.
Εξασφαλίστε το μέλλον του
Γνωρίζατε ότι μόλις 27% των νέων γονιών κάνουν ασφάλιση ζωής για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και το νέο μέλος της οικογένειάς τους; Παρότι το μέλλον του παιδιού σας ίσως φαντάζει μακρινό τώρα, ο χρόνος θα περάσει νεράκι!
Αξίζει να έχετε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον όταν αγοράζετε ασφάλιση ζωής ή ανοίγετε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου για τις σπουδές του παιδιού ή για τον γάμο του ή την αγορά του δικού του σπιτιού. Παρόλα αυτά, μόνο 59% όσων πρόκειται να γίνουν γονείς ανοίγουν αποταμιευτικό λογαριασμό για το παιδί τους, και ύστερα ξαφνιάζονται με το πόσο γρήγορα μεγαλώνει!
Εξασφαλίστε το μέλλον του από τον πρώτο χρόνο με το μωρό σας, έτσι θα έχετε λιγότερο άγχος και λιγότερη ανησυχία καθώς περνούν τα χρόνια, και θα αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις! Η Generali έχει να σας προτείνει το αποταμιευτικό-επενδυτικό πρόγραμμα Maximizer, με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε κεφάλαιο για τις μελλοντικές ανάγκες του παιδιού σας.
Απολαύστε τη ζωή με το μωρό σας!
Πάνω από όλα, φροντίστε να ευχαριστηθείτε όσο μπορείτε. Η πατρότητα και η μητρότητα αλλάζουν άρδην τον τρόπο ζωής του ατόμου, αλλά γεμίζουν τη ζωή του με αγάπη, εμπιστοσύνη και αφοσίωση. Είναι μια πολύ όμορφη περίοδος, παρά την κούραση και την αϋπνία. Μην παραλείπετε να βγάζετε φωτογραφίες και αποφεύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με προσωπικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή με φίλους και γνωστούς. Να θυμάστε μόνο τα καλά και να ευγνωμονείτε για κάθε μέρα της ζωής σας προτού περάσει στο παρελθόν.