Τα τελευταία χρόνια, στα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληθαίνουν ολοένα περισσότερο τα ρεπορτάζ για φυσικές καταστροφές λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς και οι συζητήσεις σχετικά με την «απεργία του κλίματος». Τα επίπεδα της ευαισθητοποίησης των πολιτών για το περιβάλλον και της συνεπακόλουθης πίεσης είναι μεγαλύτερα από ποτέ. Τα παιδιά είναι δύσκολο να μείνουν ανεπηρέαστα από όλες αυτές τις αναφορές και τους προβληματισμούς. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να ανησυχούν για το μέλλον του πλανήτη.
Σύμφωνα με μια έρευνα ψυχιάτρων παιδιών και εφήβων, 57% ανέφεραν ότι εργάζονται με παιδιά που εκφράζουν ανησυχία για την κλιματική κρίση. Αν και τα δικά σας παιδιά ανησυχούν για το περιβάλλον, είναι καλό να τους υπενθυμίσετε τα ελπιδοφόρα μέτρα που λαμβάνονται ανά τον κόσμο για να περιοριστεί – και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να ανατραπεί – ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής.
Για παράδειγμα, 124 χώρες, μεταξύ των οποίων και χώρες της ΕΕ, δεσμεύτηκαν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Η Γερμανία και η Σουηδία προσπαθούν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο έως το 2045, η Αυστρία και η Ισλανδία έως το 2040 και η Φινλανδία έως το 2035.
Επιπλέον, ανταποκρινόμενες στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που καταγράφηκε το 2020, όταν λόγω των απαγορεύσεων κυκλοφορίας ο μέσος όρος της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο παγκοσμίως μειώθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πόλεις σε όλον τον κόσμο αναζητούν τρόπους προώθησης μη ρυπογόνων μετακινήσεων.
Στις πρωτοβουλίες οικολογικών δημόσιων συγκοινωνιών συγκαταλέγονται τα διώροφα λεωφορεία του Λονδίνου – που αποτελούν μέρος του μεγαλύτερου στόλου ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ασφάλειας και του οικολογικού χαρακτήρα της πεζοπορίας και της ποδηλασίας. Για παράδειγμα, το Παρίσι επενδύει 300 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων μήκους 680 χλμ. και η Βαρκελώνη επεκτείνει τις πεζοδρομήσεις, εξασφαλίζοντας 334.000 τ.μ. αποκλειστικής χρήσης από πεζούς.
Για να εξηγήσετε αποτελεσματικότερα το πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών στα παιδιά σας και να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους, ανατρέξτε στο παρακάτω γράφημα εξηγώντας παράλληλα και κάποιους από τους όρους που ίσως έχουν ακούσει. Εδώ θα βρείτε επίσης συμβουλές για ενέργειες και δράσεις που μπορείτε να κάνετε ως οικογένεια ώστε να βάλετε κι εσείς το λιθαράκι σας στην προσπάθεια να αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο.
Sources:
https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(21)00001-8/fulltext
https://climateactiontracker.org/climate-target-update-tracker-2035/
https://www.london.gov.uk/press-releases/mayoral/london-has-europes-largest-electric-bus-fleet
https://www.cyclist.co.uk/news/paris-pumps-300m-into-cycling-infrastructure-during-coronavirus
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-11/barcelona-s-new-car-free-superblock-will-be-big
https://www.weforum.org/stories/2021/04/renewable-energy-urban-city-emissions/
https://www.up-to-us.veolia.com/en/recycling