Η καλή λειτουργία του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Ένα υγιές πεπτικό σύστημα προάγει την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει την ψυχική ευεξία, ισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών και διατηρεί αψεγάδιαστη την όψη της επιδερμίδας. Ολοένα περισσότερα στοιχεία αναδεικνύουν τον ζωτικό ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. Διαβάστε παρακάτω πώς τα φυσικά προβιοτικά μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
Ποια σημάδια μαρτυρούν την παρουσία πεπτικών προβλημάτων;
Η υγεία του εντέρου μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως είναι τα υψηλά επίπεδα στρες, ο ανεπαρκής ή/ και ο κακής ποιότητας ύπνος, η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και η χρήση αντιβιοτικών. Ορισμένα κοινά συμπτώματα, τα οποία πρέπει να προσέξετε, ειδικά εάν παρατηρούνται συχνά, είναι το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα, οι καούρες, η συνεχής κόπωση, ο δερματικός ερεθισμός, οι στομαχικές ενοχλήσεις, οι διαταραχές του ύπνου και η αυξημένη ανάγκη για γλυκό.
Τι κάνουν τα προβιοτικά;
Το έντερό σας περιέχει βακτήρια που βοηθούν στην πέψη της τροφής και την απελευθέρωση θρεπτικών στοιχείων, τα οποία είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Ορισμένες φορές, όμως, η ισορροπία των βακτηρίων, ή αλλιώς της χλωρίδας του εντέρου, διαταράσσεται. Ακριβώς σε αυτήν την περίπτωση, η δράση των προβιοτικών μπορεί να είναι ευεργετική. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά «φιλικά» βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία θεωρείται ότι αποκαθιστούν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως τροφή ή ως συμπλήρωμα διατροφής.
Φυσικές πηγές προβιοτικών
Τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες λύσεις. Αρκεί μόνο να κάνετε μερικές αλλαγές στη διατροφή σας. Ανακαλύψτε παρακάτω μια σειρά φυσικών προβιοτικών που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του εντέρου σας.
- Λάχανο τουρσί. Το λάχανο τουρσί ή ξινολάχανο είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε ως συνοδευτικό μαζί με διάφορα γεύματα. Μπορείτε να το βρείτε έτοιμο σε καταστήματα τροφίμων και σουπερμάρκετ ή να το παρασκευάσετε μόνοι σας.
- Φυσικό γιαούρτι. Πολλά είδη φυσικού γιαουρτιού περιέχουν καλά βακτήρια. Αποφύγετε τα είδη γιαουρτιού με προσθήκη αρωματικών υλών. Προτιμήστε να προσθέσετε εσείς μέλι και φρέσκα φρούτα, για να γίνει πιο απολαυστικό. Έτσι, εξασφαλίζετε επιπλέον ποσότητα φυτικών ινών που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
- Miso. Το miso ή «μίσο» είναι παραδοσιακή ιαπωνική συνταγή πάστας από φασόλια σόγιας που κυκλοφορεί πια σε όλον τον κόσμο σε βαζάκια και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορείτε απλώς να το προσθέσετε σε σούπες και σωτέ, ή σε πιάτα με ψάρι ή κρέας. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Οκινάουα, μιας σειράς νησιών νότια της Ιαπωνίας, είναι από τους μακροβιότερους στον κόσμο, αφού τα δύο τρίτα των κατοίκων φτάνουν στην ηλικία των 100 ετών. Η μακροζωία τους έχει συνδεθεί με την υγιεινή διατροφή τους, η οποία περιλαμβάνει λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.
- Τουρσί λαχανικών. Το τουρσί λαχανικών, το οποίο μπορούμε να το αγοράσουμε ή να το παρασκευάσουμε μόνοι μας, μπορεί να περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, κουνουπίδι, κρεμμύδι, πιπεριές κ.α., με βασικά συστατικά του το ξύδι και το αλάτι. Μπορεί να συνοδεύσει απολαυστικά πιάτα με κρέας, ψάρι και ρύζι.
- Πίκλες ή αγγουράκια τουρσί. Τα αγγουράκια τουρσί αποτελούν φυσική πηγή προβιοτικών που μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα γεύματα, όπως πιάτα με κρέας ή ψάρι, σαλάτες και σωτέ.
- Κεφίρ. Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που παραδοσιακά παρασκευάζεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα και υφίσταται ζύμωση με προσθήκη «κόκκων» κεφίρ. Η υφή του θυμίζει λεπτόρρευστο γιαούρτι. Η κατανάλωση του φαίνεται να εξελίσσεται σε ολοένα πιο δημοφιλή τάση. Θα το βρείτε στα περισσότερα σουπερμάρκετ.
- Κομπούχα ή κομπούτσα. Η κομπούτσα είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται από τσάι και καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Έχει χαρακτηριστική όξινη γεύση. Πωλείται σε πολλά σουπερμάρκετ και καταστήματα βιολογικών ειδών.
- Διάφορα τυριά. Ορισμένα τυριά, όπως η μοτσαρέλα, το τσένταρ, το γκούντα και το κότατζ μερικές φορές μπορεί να περιέχουν φυσικά προβιοτικά. Βεβαιωθείτε ότι στην ετικέτα των συστατικών τους αναγράφεται η ένδειξη «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες».
Εκτός από τις τροφές που αποτελούν φυσικές πηγές προβιοτικών, υπάρχουν επίσης τροφές οι οποίες είναι γνωστές ως πρεβιοτικά. Πρόκειται για τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Μερικά από αυτά είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα πράσα, τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, οι ξηροί καρποί, ο μάραθος και τα σιτηρά ολικής, όπως τα δημητριακά. Το καλύτερο για την ισορροπημένη λειτουργία του εντέρου είναι ο συνδυασμός άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το φυσικό γιαούρτι και το τουρσί λαχανικών.