Ο Besso εντόπισε ορισμένα προβλήματα όπως την οικονομική ανεπάρκεια και τη συσσώρευση χρέους για τις μελλοντικές συντάξεις. Αξιοποιώντας τις σπουδές του και την αναλογιστική του εμπειρία του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο προχώρησε σε μια σειρά προτάσεων. Το 1880, λοιπόν, η Generali δημιούργησε το «Πρόγραμμα Πρόνοιας», το οποίο περιλάμβανε, πέραν από το θάνατο και περιπτώσεις αναπηρίας και γήρατος. Το 1923, διέλυσε το «Πρόγραμμα Πρόνοιας» και ίδρυσε το «Ταμείο Πρόνοιας», το οποίο έγινε αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το προσωπικό της Ιταλικής Διοίκησης.
Κατά τον 19ο αιώνα, η βιομηχανική επανάσταση γνώρισε μια ξαφνική επιτάχυνση, μετασχηματίζοντας την οικονομία και την κοινωνία της εποχής. Από τα μέσα του αιώνα, η ευαισθησία για τη ζωή των ανθρώπων - η οποία έπρεπε να διαφυλαχθεί και να προστατευτεί - αυξήθηκε.
Η Ιταλία το 1859 και η Γερμανία το 1883, θέσπισαν κανόνες πρόνοιας για τη γήρανση των εργαζόμενων στα κράτη τους. Η Generali ωστόσο, είχε ήδη κινηθεί από πιο πριν. Η εταιρία αξιοποίησε έξυπνες ιδέες, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων για το μέλλον των εργαζομένων της.