Στα καλά και στα δύσκολα. Εκεί αποδεικνύεται η αξία και αναδεικνύεται η ομορφιά των σχέσεων που χτίζουμε με τους οικείους μας. Στην πραγματικότητα, αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύτιμες είναι κάποιες σχέσεις, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες δυσκολίες της ζωής. Αν, λοιπόν, ένας δικός σας άνθρωπος πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δείξετε την αγάπη και τη συμπαράστασή σας και να δυναμώσετε ίσως ακόμη περισσότερο τη σχέση σας.
Για να μπορέσετε να ακολουθήσετε τη σωστή προσέγγιση, έχουμε συγκεντρώσει δέκα συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να διαχειριστεί μια σοβαρή ασθένεια.
1. Κάντε την απαραίτητη προετοιμασία
Η κατάσταση της ασθένειας ή η ανάρρωση του αγαπημένου σας προσώπου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και απρόβλεπτη. Επομένως, πρέπει να βρίσκεστε σε κατάσταση ετοιμότητας για έκτακτες μετακινήσεις ή για να φροντίσετε την άμεση μεταφορά του σε κέντρο περίθαλψης. Να έχετε διαθέσιμα όλα τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις που ίσως χρειαστείτε και, για παν ενδεχόμενο, να έχετε έτοιμο ένα σακίδιο με τα απαραίτητα, για την περίπτωση διανυκτέρευσης.
2. Βοηθήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο να διαχειριστεί τη διάγνωση
Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχει ταραχτεί και να ανησυχεί για το μέλλον. Επομένως, είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να κατανοήσει τις επιπτώσεις της διάγνωσής του στην καθημερινότητά του. Ενδεχομένως να πρέπει να το συνοδεύετε στα ιατρικά ραντεβού και να είστε εσείς ο άνθρωπος που κατευνάζει την ένταση.
Σε περίπτωση αβεβαιότητας από την πλευρά σας ή αν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει απορίες, ζητήστε διευκρινίσεις και ακούστε προσεκτικά τους επαγγελματίες υγείας, για να μην σας διαφύγει καμία πληροφορία. Καλό είναι επίσης να κρατάτε σημειώσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε πλήρως ενημερωμένοι, και έτσι θα μπορείτε να συζητήσετε παρέα για την κατάσταση της υγείας του, επιδεικνύοντας ευαισθησία και ενσυναίσθηση.
3. Ενημερωθείτε για τις ιατρικές ανάγκες
Ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει διαγνωσθεί με μια σοβαρή νόσο, πιθανόν να χρειάζεται να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, να επισκέπτεται τακτικά το νοσοκομείο ή να ξεκουράζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μιλήστε με την ιατρική ομάδα του, για να κατανοήσετε το σχέδιο θεραπείας και να διαμορφώσετε την καθημερινότητα σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ίσως να πρέπει να καθορίσετε ένα χρονοδιάγραμμα για τα ραντεβού στο νοσοκομείο και να ορίσετε υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων. Λάβετε υπόψη ότι ενδέχεται να χρειαστεί να κάνετε κι εσείς κάποιες προσαρμογές στο πρόγραμμά σας, όπως ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας, προκειμένου να μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθειά σας σε κρίσιμες στιγμές.
4. Συμπαρασταθείτε με αισιοδοξία
Συχνά, οι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας έχουν ανάγκη από συντροφιά για να μπορούν να μιλήσουν σε κάποιον και να έχουν μια αίσθηση κανονικότητας. Με τη συμπαράστασή σας, τους βοηθάτε να επεξεργαστούν την κατάσταση που βιώνουν, αλλά και να αναρρώσουν. Έρευνα έχει δείξει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν τη συμπαράσταση και τη στήριξη των άλλων, μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους καλύτερα ή ακόμη και να αναρρώσουν πιο γρήγορα, σε αντίθεση με τους ασθενείς των οποίων ο υποστηρικτικός κύκλος είναι πιο περιορισμένος. Διατηρώντας θετική και αισιόδοξη στάση θα είστε σε θέση να λύσετε προβλήματα, να ενθαρρύνετε τους ασθενείς και να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μαζί. Δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας τους, αλλά μπορείτε να ελέγξετε την αντίδρασή σας στα γεγονότα. Αν δυσκολεύεστε, μην διστάσετε να μιλήσετε σε εξειδικευμένο σύμβουλο.
5. Φροντίστε να κάνουν τα πράγματα που τους αρέσουν
Όποια κι αν είναι η φυσική κατάστασή τους, οι ασθενείς θα το εκτιμήσουν πραγματικά αν μπορούν να συνεχίσουν τις αγαπημένες τους ασχολίες, ακόμη κι αν αυτό απαιτεί έναν βαθμό δημιουργικότητας. Αν είναι λάτρεις του σινεμά και τους λείπει, θα μπορούσατε να διοργανώσετε έναν μαραθώνιο ταινιών στο σπίτι, να παραγγείλετε φαγητό από το αγαπημένο τους εστιατόριο ή να προσκαλέσετε μερικούς στενούς φίλους, για να διασκεδάσουν μαζί. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούν την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο, ξεχνώντας τη διάγνωσή τους, έστω και για λίγο.
6. Αποδεχθείτε τα όριά σας
Πρέπει να αποδεχτείτε ότι είναι πιθανό να μην έχετε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσετε πλήρως τον συγγενή σας που νοσεί. Για παράδειγμα, η ασθένεια ή η θεραπεία του μπορεί να μεταβάλει την ανταπόκρισή του σε τροφές ή στο περιβάλλον του. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και οποιωνδήποτε των παρενεργειών της θεραπείας του θα περιορίσει τις παρεξηγήσεις και θα σας δώσει τη δυνατότητα να φροντίσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο όσο το δυνατόν καλύτερα. Κι αν απορριφθεί οποιαδήποτε προσπάθειά σας, μην το παίρνετε προσωπικά. Απλώς επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να κάνετε, να είστε κοντά του όταν θα αισθάνεται έτοιμο, και να γνωρίζετε αν και πότε πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
7. Ζητήστε την υποστήριξη τρίτων
Μερικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, οργανώσεις και ιατρικές μονάδες προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες για τους σοβαρά νοσούντες. Από την παράδοση γευμάτων και την παροχή φροντίδας στο σπίτι έως τη συνοδεία ασθενών σε διακοπές, προσφέρεται μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών παροχής βοήθειας, για τη βελτίωση της ευεξίας των ασθενών και τη δική σας ελάφρυνση.
8. Αναθέστε καθήκοντα
Ακόμη κι αν νιώθετε ότι πρέπει να αναλάβετε πολλές ευθύνες, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστείτε τη βοήθεια συγγενών ή φίλων, για να μην σας καταβάλουν οι απαιτήσεις. Το πρώτο βήμα είναι να συμπεριλάβετε σε μια λίστα ό,τι είναι απαραίτητο, αλλά είναι επίσης σημαντικό να ρωτήσετε και τους άλλους με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν. Για παράδειγμα, κάποιο άτομο μπορεί να αναλάβει να φέρνει τα φάρμακα από το φαρμακείο και ένα άλλο να κάνει τα ψώνια.
9. Μην ξεχνάτε τη διαχείριση των οικονομικών
Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να σας απασχολήσει, αλλά η διαχείριση των οικονομικών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και χρειάζεται να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα από νωρίς. Επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας σχετικά με την κάλυψη της βαριάς ασθένειας του συγγενή σας, για να αρχίσετε να επωφελείστε από την ασφαλιστική κάλυψη το συντομότερο δυνατό.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ίσως να θέλετε να αναλάβετε νομικά τον έλεγχο των οικογενειακών οικονομικών και να συντάξετε μια διαθήκη. Ο ασφαλιστής σας θα μπορέσει να σας βοηθήσει, για να μην χρειαστεί να προβληματιστείτε υπερβολικά και να μπορέσετε να συγκεντρωθείτε στην παροχή ηθικής υποστήριξης.
10. Και το παραμικρό μετράει
Κάθε βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε θα κάνει τεράστια διαφορά στην καθημερινότητα του νοσούντος συγγενή σας. Είτε πλένοντας τα πιάτα είτε κρατώντας του συντροφιά μία ώρα την ημέρα, ο χρόνος και η αγάπη σας είναι πιο πολύτιμα από οτιδήποτε άλλο.
ΠΗΓΗ: