5 συμβουλές φροντίδας για τη προστασία των αυτιών σας | Generali
LOVE U

5 συμβουλές φροντίδας για την υγεία των αυτιών σας

13.09.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Στην πολυάσχολη και πολύβουη ζωή μας, η υγιεινή και φροντίδα των αυτιών μας μάλλον δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα. Ωστόσο είναι σημαντική. Αν ακούμε δυνατά μουσική για πολλή ώρα, αν χρησιμοποιούμε συσκευές αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας ή αν αφήνουμε προβλήματα υγείας των αυτιών αθεράπευτα για μεγάλο διάστημα, είναι πιθανό να βλάψουμε την ακοή μας. Μπορούμε όμως, να προστατεύσουμε την πολύτιμη αυτή αίσθηση εφόσον αποφεύγουμε τα θορυβώδη περιβάλλοντα, αν δίνουμε στα αυτιά μας χρόνο αποκατάστασης και αν επισκεπτόμαστε τακτικά τον ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ). 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκτήσουμε καλές συνήθειες και να τις τηρούμε, να γνωρίζουμε πότε πρέπει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή και πώς εμείς και η οικογένειά μας να διατηρούμε τα αυτιά μας σε καλή κατάσταση. Πόσα πράγματα γνωρίζετε για την υγεία των αυτιών σας; Κάντε το test για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας! 

Τι είναι η ακουστική αναπηρία;

Ως ακουστική αναπηρία ορίζεται η απώλεια ακοής άνω των 40 dB (στους ενηλίκους) ή άνω των 30 dB (στα παιδιά) στο αυτί που ακούει καλύτερα. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ακουστική αναπηρία, εκ των οποίων 34 εκατομμύρια είναι παιδιά. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ακουστική αναπηρία.

Υπάρχουν διάφορες κοινές παθήσεις του αυτιού, συνεπώς πρέπει να προσέχουμε την ωτική υγεία μας, πηγαίνοντας τακτικά για έλεγχο ακοής και αποκτώντας καλές συνήθειες. Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις για την υγιεινή και φροντίδα των αυτιών.

Health

5 συμβουλές για σωστή υγιεινή και φροντίδα των αυτιών

Κάνετε τακτικά τσεκάπ των αυτιών

Οι τακτικοί έλεγχοι από ΩΡΛ είναι απαραίτητοι για τη σωστή υγιεινή και φροντίδα των αυτιών. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαδικτυακά έναν δωρεάν έλεγχο, για να δείτε αν χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Αν ανησυχείτε, κλείστε ραντεβού με έναν ΩΡΛ ή έναν ακουολόγο για έναν πληρέστερο έλεγχο. Ένας γενικός γιατρός μπορεί επίσης να σας παραπέμψει στον καταλληλότερο ειδικό για την περίπτωσή σας.

Περιορίστε τους θορύβους και χρησιμοποιήστε ωτασπίδες για τη φροντίδα των αυτιών

Αποφύγετε τους θορύβους όπου μπορείτε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό να προστατεύετε τα αυτιά σας όταν ακούτε ήχους άνω των 85 dB. Επομένως, καλό θα ήταν να μη στέκεστε δίπλα σε ηχείο σε ένα κέντρο διασκέδασης. Οι ωτασπίδες μπορεί να χρησιμεύσουν πολύ σε όσους πηγαίνουν συχνά σε συναυλίες ή εργάζονται στον κλάδο της μουσικής.

Χρησιμοποιήστε ασφαλείς συσκευές

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να χρησιμοποιείτε ακουστικά με ακύρωση θορύβου περιβάλλοντος, για να προστατεύετε την υγεία των αυτιών σας. Τα ακουστικά «ψείρες» (γνωστά και ως «ενδώτια ακουστικά») επιτρέπουν τη διέλευση των ήχων του περιβάλλοντος, έτσι ανεβάζουμε την ένταση της μουσικής ακόμη υψηλότερα. Πολλές συσκευές μουσικής πλέον διαθέτουν αυτόματο έλεγχο έντασης, ενώ γενικά συνιστάται να μην υπερβαίνετε το 60% της μέγιστης έντασης.

Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες για την υγιεινή των αυτιών

Είναι καλύτερο για την υγιεινή των αυτιών να μην τα καθαρίζετε με μπατονέτες. Όταν βάζουμε ξένα σώματα στο ακουστικό κανάλι, αλλάζει το pH του, ώστε ο οργανισμός παράγει περισσότερο κερί. Επίσης, οι μπατονέτες σπρώχνουν το κερί προς τα κάτω, το συμπιέζουν και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη. Αν νιώθετε συχνά φαγούρα στο αυτί, ίσως να μη σημαίνει ότι έχετε υπερβολική ποσότητα κεριού. Ίσως χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ειδική κρέμα.

Ξεκουράστε τα αυτιά σας

Κατά τους ειδικούς στο θέμα των εμβοών, τα αυτιά αντεπεξέρχονται στους δυνατούς ήχους καλύτερα αν κάνουν τακτικά διαλείμματα. Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε σε ένα θορυβώδες μέρος, προσπαθήστε να φύγετε νωρίτερα ή κάντε τακτικά διαλείμματα, ώστε να μπορέσουν τα αυτιά σας να ανακάμψουν. Όπως το υπόλοιπο σώμα, έτσι και τα αυτιά χρειάζονται χρόνο ανάπαυσης και φροντίδα.

Συχνές παθήσεις αυτιών και ακοής 

Μερικές παθήσεις των αυτιών που αξίζει να γνωρίζετε είναι οι εξής: 

  • Η μέση ωτίτιδα είναι μια κοινή λοίμωξη των αυτιών, η οποία συνήθως οφείλεται σε βακτήρια ή σε ιούς. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στο αυτί ή ακόμη και απώλεια ακοής. Συνήθως θεραπεύεται με αντιβιοτικά
  • Η οστεοσκλήρυνση είναι αφύσικη ανάπτυξη των οστών στο εσωτερικό του αυτιού. Μπορεί να επηρεάσει την ακοή του ασθενούς, ο οποίος ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση από ωτορινολαρυγγολόγο
  • Η νόσος του Μενιέρ συμβαίνει όταν υπάρχει περίσσεια υγρού στο έσω ους. Το υγρό μπορεί να προκαλέσει αίσθηση κουδουνίσματος, ζάλη και διακυμάνσεις ακοής. Ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά είναι διαχειρίσιμη με αλλαγές στην καθημερινότητα
  • Οι εμβοές περιγράφονται συνήθως ως βουητό, σφύριγμα ή κλικ στο αυτί. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κοιμηθεί κανείς έχοντας ένα διαρκές κουδούνισμα στα αυτιά του, το οποίο ίσως οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα. Είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις των αυτιών, αφού προσβάλει έναν στους δέκα ενηλίκους

Αν φροντίσουμε την υγιεινή των αυτιών μας σήμερα, θα προστατεύσουμε την ακοή μας και θα δούμε απτά οφέλη στη ζωή μας αργότερα.