Generali

8 συμβουλές για υγιεινά σνακ στο σχολείο

Κοριτσάκι μαγειρεύει μαζί με τη μητέρα του.

Ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σωστά είναι να ενθαρρύνουμε την υγιεινή διατροφή τους στο σχολείο. Η καλή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων για κάθε στάδιο ανάπτυξης των παιδιών, αλλά και στη βελτίωση των επιδόσεών τους στο σχολείο και τη γενικότερη ευεξία τους.

Επιπλέον, αρχίζοντας από νωρίς να φροντίζουν τη διατροφή τους, τα παιδιά αποκτούν και ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους καλές συνήθειες, που θα τους προετοιμάσουν για τις προκλήσεις της ενήλικης ζωής.

Η σημασία της σωστής διατροφής στην παιδική ηλικία

Η ισορροπημένη διατροφή ήδη σε νεαρή ηλικία δεν είναι απαραίτητη μόνο για την ανάπτυξή τους. Όσο τα παιδιά είναι ακόμη μικρά, ο οργανισμός τους είναι πολύ πιο ευαίσθητος στα βλαβερά συστατικά που περιέχουν οι ανθυγιεινές τροφές, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης διάφορων διαταραχών.

Τα οφέλη της σωστής διατροφής από μικρή ηλικία περιλαμβάνουν τα εξής:

Διατροφικές συμβουλές για παιδιά

Η ερώτηση είναι σαφής: ως γονείς, πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην υγιεινή διατροφή των παιδιών μας; Για πολλές οικογένειες, αυτός ο προβληματισμός αποτελεί διαρκές θέμα συζήτησης.

Μερικά παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το φαγητό. Σας παρουσιάζουμε 8 συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας, για να αντιμετωπίσετε όλες τις προκλήσεις.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες: Συμβουλές για υγιεινές διατροφικές συνήθειες για παιδιά.

Προσφέρετε ποικιλία τροφών για ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή

Ισορροπημένη διατροφή είναι η διατροφή που συνδυάζει ποικιλία τροφών και θρεπτικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνει όλα τα είδη τροφών: λαχανικά και φρούτα με ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων, πρωτεΐνες ζωικής και φυτικής προέλευσης και διαφορετικές πηγές ασβεστίου.

Αυτή είναι η σωστή κατανομή των τροφών για τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Κατηγορίες τροφών Συχνότητα κατανάλωσης
ΛαχανικάΚαθημερινά, με το μεσημεριανό και το βραδινό
Δημητριακά ολικής άλεσηςΜία φορά την ημέρα
ΦρούταΤουλάχιστον 3 την ημέρα
Ξηροί καρποί3 έως 7 χούφτες την εβδομάδα
Γαλακτοκομικά1 έως 3 φορές την ημέρα
Όσπρια3 έως 4 φορές την εβδομάδα
Αυγά3 έως 4 φορές την εβδομάδα
Ψάρι2 έως 3 φορές την εβδομάδα
Κρέας3 έως 4 φορές την εβδομάδα
ΝερόΤο κύριο υγρό της ημέρας
ΕλαιόλαδοΓια το μαγείρεμα και την ενίσχυση της γεύσης

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες: 4 γρήγορα & υγιεινά γεύματα για παιδιά

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή με φρούτα και λαχανικά

Προσπαθήστε να προσφέρετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, για να παρακινείτε το ενδιαφέρον τους και να ενισχύετε την ικανοποίησή τους. Κάθε φορά που παρουσιάζετε μια νέα τροφή, πυροδοτήστε την περιέργειά τους με ερωτήσεις: Έχεις δει ποτέ πώς είναι από μέσα το ακτινίδιο; Ήξερες ότι το μπρόκολο καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες;

Παίξτε με τα χρώματα και τις γεύσεις. Κάντε έκπληξη στα παιδιά με νέα συστατικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον πουρέ πατάτας με πουρέ αρακά ή καρότου ή να προσθέσετε χρωματιστές πιπεριές στην πίτσα που φτιάχνετε στο σπίτι.

Μπορείτε επίσης να παίξετε με τις αγαπημένες σας υφές. Αλεσμένες τροφές με κρεμώδη υφή, σούπες, ψητά λαχανικά, τραγανές τροφές τηγανισμένες στη φριτέζα αέρος, βραστές ή ψητές. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών και φρούτων που μπορούν να καταπλήξουν τους μικρούς μας φίλους.

Προτιμήστε πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών

Οι πρωτεΐνες αποτελούν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μεταξύ άλλων, για τη μυϊκή και εγκεφαλική ανάπτυξη. Πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή κάθε μαθητή. Χρειάζεται όμως να κάνουμε προσεκτικά τη διάκριση μεταξύ πρωτεϊνών καλής και κακής ποιότητας.

Ενθαρρύνετε την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών που προάγουν τη γνωστική ανάπτυξη

Με τα λιπαρά που καταναλώνουν τα παιδιά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Να προτιμάτε πάντα πηγές υγιεινών λιπαρών, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί ή σπόροι.

Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, όπως τα αλλαντικά, τα τηγανητά, τα έτοιμα γεύματα και τα γλυκίσματα του εμπορίου.

Προσοχή: το πρωινό των παιδιών περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνουν τα παιδιά. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση βουτύρου, γλυκών, υπερεπεξεργασμένων τροφών και συσκευασμένων μπισκότων.

Ελέγξτε την κατανάλωση σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή των παιδιών

Πολλοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη είναι ο νέος εχθρός του 21ου αιώνα. Μεγάλη ποσότητα ζάχαρης κρύβεται επίσης σε τροφές που δεν το περιμένουμε:

❌ Οι τροφές που θα πρέπει να περιορίσετε στη διατροφή των παιδιών είναι:

Διατηρήστε τα επίπεδα ενυδάτωσης σταθερά –η καλή ενυδάτωση προάγει τις σωματικές και νοητικές επιδόσεις

Ενθαρρύνετε την κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για τις σωματικές και νοητικές επιδόσεις των παιδιών. Το νερό είναι απαραίτητο σε κάθε γεύμα, καθώς και στο πρωινό.

Ένας τρόπος να προτρέψετε το παιδί σας να πίνει περισσότερο νερό είναι να του αγοράσετε ένα δοχείο νερού της αρεσκείας του. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να πίνει νερό συχνότερα.

▷ Προτείνουμε: Ιδέες για παιχνίδια εξωτερικού χώρου & τα οφέλη τους

Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα παρατηρώντας. Οι γονείς τους είναι τα πρότυπά τους και είναι σημαντικό να μπορούν να τους καλλιεργήσουν αποτελεσματικά αξίες και συνήθειες που θα τα συντροφεύουν για μια ζωή. Καλό είναι, λοιπόν, να συζητάτε συχνά με τα παιδιά σας για την αξία των υγιεινών συνηθειών.

Κάντε το διασκεδαστικά. Παίξτε παιχνίδια, πείτε τους αινίγματα και μιλήστε τους για σημαντικές πληροφορίες σχετικά με διάφορες τροφές. Γιατί οι κόκκινες πιπεριές είναι κόκκινες; Και οι πράσινες; Η απάντηση κρύβεται στον χρόνο συγκομιδής.

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα. Μελετήστε τη θεωρία του Πιαζέ για τη γνωστική ανάπτυξη και ανακαλύψτε πώς να προσαρμόσετε τη μεταξύ τους επικοινωνία ανάλογα με την ηλικία τους.

Μικρές αλλαγές για καλύτερη διατροφή

Το πιθανότερο είναι ότι τα σνακ που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο είναι θρεπτικά και υγιεινά. Πάντα όμως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης! Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τις παρακάτω συστάσεις:

✔️ Αυξάνουμε:🔃 Αντικαθιστούμε λιγότερο υγιεινές επιλογές με:🚫 Μειώνουμε:
ΦρούταΝερόΑλάτι
ΌσπριαΠροϊόντα ολικής άλεσηςΖάχαρη
Ξηροί καρποίΕλαιόλαδοΚόκκινο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα
ΛαχανικάΦρούτα εποχήςΚομπόστες φρούτων
Λευκό ψάριΣπιτικά γεύματα που θυμίζουν αγαπημένα γεύματα εστιατορίουΠρομαγειρεμένα προϊόντα

▷ Ίσως σας ενδιαφέρει: Ετήσιο check-up για παιδιά: Η αξία της πρόληψης

Η επιρροή του σχολικού περιβάλλοντος στις διατροφικές συνήθειες

Τα κυλικεία των σχολείων θα πρέπει να προσφέρουν και να προωθούν υγιεινές επιλογές, και όχι απλώς οποιαδήποτε σνακ, ενθαρρύνοντας έτσι την προσπάθεια υιοθέτησης πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Ταυτόχρονα, τα παιδιά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και μεταξύ τους ως θετικά πρότυπα, φέρνοντας στο σχολείο σπιτικά σνακ, φτιαγμένα με υγιεινά και θρεπτικά υλικά.

Συχνές προκλήσεις στη διατροφή των παιδιών

Η οικονομική κρίση και οι οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κατά καιρούς οι οικογένειες δυσκολεύουν πολλές φορές την επιλογή καλύτερης ποιότητας, υγιεινών ειδών διατροφής. Εξάλλου, οι επισκέψεις στο σουπερμάρκετ έχουν γίνει ιδιαίτερα δαπανηρές για τις οικογένειες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις για οικονομικές αγορές και για την εξασφάλιση των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων.

Μια καλή λύση είναι να αγοράζετε πάντα φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι φθηνότερα και προάγουν την κατανάλωση τοπικών προϊόντων. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να καταψύχετε το φαγητό που περισσεύει. Τα οφέλη είναι πολλαπλά: γλιτώνετε τη σπατάλη χρημάτων και υλικών, μειώνετε τα απορρίμματα τροφίμων και εξασφαλίζετε περισσότερο χρόνο για εσάς και την οικογένειά σας, έχοντας ήδη έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό, όποτε χρειαστεί.

Οι δυσανεξίες τροφίμων στα παιδιά μπορούν επίσης να αποτελέσουν εμπόδιο στην υιοθέτηση συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών. Ένα ραντεβού με παιδοδιατροφολόγο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε συνταγές προσαρμοσμένες στις τροφές που μπορεί να καταναλώσει το παιδί σας.

Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να καταναλώσει όλα τα είδη τροφών, δοκιμάστε να προσθέσετε νέες τροφές σε μικρές ποσότητες. Οι αλεσμένες τροφές είναι ιδανικές για να «κρύψετε» γεύσεις που δεν συμπαθούν πολύ τα παιδιά. Μπορείτε να αλέσετε σχεδόν οποιαδήποτε τροφή, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των λαχανικών, αλλά και των φρούτων.

▷ Διαβάστε ακόμη: Σπατάλη Τροφίμων: Πώς να επιτύχετε το Zero Waste Cooking

Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορώ να βοηθήσω τα παιδιά μου να καλλιεργήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο σχολείο;

Δώστε τους την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή και την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων στο σπίτι για όλη την οικογένεια. Πηγαίνετε μαζί για ψώνια στο σουπερμάρκετ και παροτρύνετέ τα να φτιάξουν μόνα τους κάποιες συνταγές. Εξηγήστε τους τα οφέλη κάθε τροφής. Θα νιώσουν πολύ σπουδαία που γνωρίζουν όλες αυτές τις πληροφορίες!

Πόσο σημαντικό είναι το πρωινό πριν το σχολείο; Ποιες επιλογές προτείνονται για το πρωινό;

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να τρώνε πρωινό στο σπίτι, πριν φύγουν για το σχολείο. Αν το παιδί σας δεν πεινάει το πρωί, προσφέρετέ του ένα ελαφρύ πρωινό και ετοιμάστε ένα πλούσιο δεκατιανό.

Το ιδανικό πρωινό πριν το σχολείο θα πρέπει να περιλαμβάνει προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, δημητριακά χωρίς ζάχαρη ή μούσλι. Συνιστάται επίσης η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα ή το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά. Τα φρέσκα φρούτα είναι επίσης απαραίτητα. Δοκιμάστε να προσθέσετε στο πρωινό τους μια χούφτα από τους αγαπημένους τους ξηρούς καρπούς.

Πώς μπορώ να έχω τη σιγουριά ότι τα σνακ και τα γεύματα που καταναλώνει το παιδί μου στο σχολείο έχουν υψηλή διατροφική αξία;

Για να βεβαιωθείτε ότι είναι θρεπτικά τα γεύματα που καταναλώνουν τα παιδιά σας στο σχολείο, εφόσον προσφέρεται η δυνατότητα μεσημεριανού γεύματος, συμβουλευτείτε διατροφολόγο. Ο διατροφολόγος μπορεί επίσης να σας προτείνει υγιεινές και θρεπτικές ιδέες για τα σνακ που παίρνει το παιδί μαζί του στο σχολείο –που ιδανικά θα πρέπει να είναι σπιτικά.

Πώς συνδέονται η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή στο σχολείο;

Η υγιεινή διατροφή πρέπει πάντα να συνοδεύεται από σωματική άσκηση. Συνιστάται τα παιδιά να αθλούνται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Προτείνουμε δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το καράτε ή το μπάσκετ.

Exit mobile version