Generali

Απώλεια μνήμης ηλικιωμένων: ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Ηλικιωμένοι άνδρες διασκεδάζουν παίζοντας σκάκι.jpg

Τι προκαλεί απώλεια μνήμης μετά την ηλικία των 50 ετών;

Η μνήμη είναι απαραίτητη για την επικοινωνία και την εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Η μακροπρόθεσμη μνήμη αποθηκεύει γνώσεις και εμπειρίες, ενώ η βραχυπρόθεσμη μνήμη είναι ζωτικής σημασίας για τη διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων. Μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες και ενδέχεται να μειωθεί με τη γήρανση.

Μη παθολογική απώλεια μνήμης

Η μη παθολογική απώλεια μνήμης μπορεί να οφείλεται στα παρακάτω αίτια:   

Απώλεια μνήμης που σχετίζεται με προβλήματα υγείας

Η απώλεια μνήμης μπορεί να σχετίζεται με τα ακόλουθα προβλήματα υγείας: 

Άλλα αίτια, που δεν αναφέρονται εδώ, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους. Κάθε διαταραχή που επηρεάζει την ευεξία, την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ιατρικά. Προτείνεται να απευθύνεστε σε επαγγελματία υγείας για τη διάγνωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα απώλειας μνήμης;

Η μνήμη εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες. Μας επιτρέπει να προσανατολιζόμαστε ως προς τον χώρο και τον χρόνο, να επιλύουμε σύνθετα προβλήματα, να εκφράζουμε απόψεις, να κρίνουμε και να αξιολογούμε και να εκτελούμε ακόμη και απλές εργασίες, όπως η προσωπική μας φροντίδα, η ομιλία και η σίτιση.

Με τη γήρανση, συχνές απροσεξίες, όπως η δυσκολία να βρούμε τη σωστή λέξη ή να θυμηθούμε ονόματα και το να χάνουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας, θεωρούνται φυσιολογικά. Η ψυχική και σωματική μας ευεξία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη μας, αλλά η ξεκούραση και η ηρεμία συχνά βοηθούν στην επίλυση αυτών των δυσκολιών.

Επομένως, η παροδική απώλεια μνήμης δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε, μπορείτε να κάνετε ένα online τεστ 5 ερωτήσεων για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, μπορείτε να διαπιστώσετε αν η απώλεια μνήμης σας είναι σοβαρή ή όχι. Η τακτική αξιολόγηση της μνήμης αποτελεί ουσιαστικό προληπτικό μέτρο. Εάν νιώθετε ότι είναι απαραίτητο, μην διστάσετε να προγραμματίσετε έναν ετήσιο έλεγχο με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να είναι πιο ανησυχητικές, ειδικά αν επαναλαμβάνονται:

Εάν εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο ανησυχεί για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό, ο οποίος θα μπορέσει να σας παραπέμψει σε ένα κατάλληλο κέντρο διαταραχών μνήμης. Σε αυτά τα κέντρα, συνήθως, πραγματοποιείται πλήρης έλεγχος και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.

Πώς να ενισχύσετε τη μνήμη

Όλοι μπορούν να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν τη μνήμη τους, κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε να κάνετε τις σωστές επιλογές. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για ενίσχυση και διατήρηση της μνήμης:

Ποιες διαγνωστικές εξετάσεις συνιστώνται;

Σε περιπτώσεις πιθανολογούμενης απώλειας μνήμης, είναι πολλές οι εξετάσεις που διενεργούνται με στόχο την ακριβή διάγνωση. Μία από τις αρχικές εξετάσεις που συνιστώνται είναι ένα τεστ γνωστικής αξιολόγησης από εξειδικευμένο γιατρό. Στο πλαίσιο αυτής της εξέτασης αξιολογείται η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη, η παραγωγή λόγου, η λογική σκέψη και η αναγνώριση αντικειμένων.

Τα τεστ γνωστικής αξιολόγησης είναι επίσης απαραίτητα για τη διάγνωση ορισμένων ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Περιλαμβάνουν το MMSE, το τεστ ρολογιού και το τεστ των 5 λέξεων.

Τέλος, μπορούν να διενεργηθούν εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο υποθυρεοειδισμού, ανεπάρκειας βιταμινών ή άλλων προβλημάτων που προκαλούν προβλήματα μνήμης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθεί η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου για την ανίχνευση βλαβών σε περιοχές της μνήμης.

Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνονται από επαγγελματία υγείας και τα αποτελέσματα πρέπει να διαβιβάζονται στον νευρολόγο για την κατάλληλη θεραπεία.

Λύσεις για τις διαταραχές μνήμης

Η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ ή οποιασδήποτε άλλης μορφής άνοιας είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Βοηθά, ωστόσο, να κατανοήσει ο/η ασθενής ότι η νόσος εξελίσσεται αργά και δεν επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα. Τα προβλήματα μνήμης μπορεί να αποτελούν πρόκληση, αλλά υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπισή τους:

1. Χρησιμοποιήστε σημειώσεις τύπου «Post-it», για να καταγράφετε καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες.

2. Κρεμάστε ένα πρόγραμμα στο καθιστικό ή σε άλλο κεντρικό σημείο του σπιτιού, για να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες.

3. Ασφαλίστε το σπίτι, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα σε σημεία του σπιτιού που ενέχουν κινδύνους.

4. Χρησιμοποιήστε συσκευές εντοπισμού θέσης GPS, για να βρίσκετε αντικείμενα.

5. Καταγράψτε και αποθηκεύστε σημαντικά μηνύματα και αναμνήσεις στο τηλέφωνό σας.

6. Ασχοληθείτε με χαλαρωτικές δραστηριότητες, για να διεγείρετε τη μνήμη σας.

Ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας και των φίλων και η σημασία της προνοητικότητας

Πρέπει να θυμάστε ότι η υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, τους φροντιστές και τα άτομα που προσφέρουν βοήθεια στο σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για τη βοήθεια των ατόμων με άνοια.

Η χρήση ειδικών συσκευών, όπως βραχιολιού συναγερμού ή συσκευής εντοπισμού θέσης GPS, μπορεί επίσης να φανεί πολύ αποτελεσματική για να παραμένουν πάντα ασφαλή τα άτομα με άνοια

Σκεφτείτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Συνάπτοντας πληρέξουσιο μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας να ενεργήσει ή να ενεργεί για λογαριασμό σας σε περίπτωση μελλοντικής ανικανότητάς σας. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλειας υγείας με δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών και επιδομάτων, για ακόμη πιο ολοκληρωμένη εξατομίκευση.

Υπάρχουν θεραπείες για την αμνησία που συνδέεται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις;

Μέχρι στιγμής οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις που προκαλούν μερική ή ολική απώλεια μνήμης παραμένουν ανίατες. Ωστόσο, η επιστήμη σημειώνει σημαντικά βήματα προόδου. Υπάρχουν θεραπείες που βελτιώνουν τα συμπτώματα της άνοιας, όπως οι διαταραχές της διάθεσης και της συμπεριφοράς, ενώ υποσχόμενες νέες θεραπείες, που αναμένεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε ορισμένους ασθενείς, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της μελέτης.

Πολλές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ιδίως όσον αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Οι επιστήμονες μελετούν θεραπευτικές μεθόδους όπως οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων και οι γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες. Εξετάζουν επίσης τρόπους πρόληψης εμφάνισης της νόσου, με εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση της άνοιας σε πρώιμο στάδιο.

Η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση από νευρολόγο είναι ζωτικής σημασίας. Στην Ελλάδα, για την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην περίπτωση των ατόμων που πάσχουν από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Τέλος, καλό είναι να θυμάστε ότι τα περιστασιακά κενά μνήμης είναι συνηθισμένα στα ηλικιωμένα άτομα. Εάν τα προβλήματα μνήμης αποτελούν σύμπτωμα της άνοιας, η αναζήτηση κατάλληλων πόρων και η συζήτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο στην καθημερινότητά του με τους επαγγελματίες υγείας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτές τις καταστάσεις.

Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει η απώλεια μνήμης;

Είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε καμιά φορά, αλλά η απώλεια μνήμης μπορεί να αποτελεί ένδειξη πιο σοβαρών προβλημάτων. Η ηλικία, το άγχος και η κόπωση μπορούν να οδηγήσουν σε ήπια και προσωρινά προβλήματα μνήμης.

Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν εσείς ή κάποιο πρόσωπο του στενού σας περιβάλλοντος παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα. Τα νευροψυχολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της σοβαρότητας των προβλημάτων μνήμης και να καθορίσουν την καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους.

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version