Διατροφή για υγιή καρδιά
LOVE U

Διατροφή για υγιή καρδιά

17.01.2025 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Μεγαλώνοντας, οι προτεραιότητές μας αλλάζουν και αρχίζει να μας απασχολεί ολοένα περισσότερο πώς θα παραμείνουμε γεροί και υγιείς. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαδραματίζει η υγεία της καρδιάς μας, της κινητήριας δύναμης του οργανισμού. Ένα από τα καλύτερα μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε για τη διαφύλαξή της είναι η φροντίδα της διατροφής μας.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διατροφή βοηθά στην ενίσχυση της καρδιακής υγείας και, μακροπρόθεσμα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Οι τροφές που συνιστώνται ως ωφέλιμες για την καρδιά θα σας αποκαλυφθούν στη συνέχεια του άρθρου. 

Εννέα τροφές για υγιή καρδιά

Υπάρχουν πολλές τροφές που χάρη στη θρεπτική τους αξία θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που προάγει την καρδιακή υγεία. Κάθε τροφή έχει τα δικά της οφέλη, όπως η πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου ή η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ανακαλύψτε παρακάτω τα εννέα συστατικά που θα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας, για να διατηρήσετε την καρδιά σας γερή και δυνατή.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στις πιο ωφέλιμες τροφές για την καρδιά. Μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια ή φιστίκια, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα, καθώς οι τροφές αυτές συμβάλλουν στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών Ω3. 

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, περιέχει φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη K, η οποία βοηθά στη βελτίωση της καλής χοληστερόλης και στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι ένα φθηνό, πολύπλευρο συστατικό, που πρέπει πάντα να έχετε στο ψυγείο σας.

Health

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα, όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, έχει πολλά και ποικίλα οφέλη. Προλαμβάνει την προσκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας των αρτηριών. Εάν σκέφτεστε να εντάξετε τη μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας, επιλέξτε σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο.

Φράουλες

Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, οι φράουλες προάγουν την ελαστικότητα των αρτηριών. Μειώνουν επίσης την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

Όσπρια

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες σε αντίθεση με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συμβάλλει στη διατήρηση της χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου έως και κατά 22%.

Ελαιόλαδο

Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA) έχει δείξει ότι 1/2 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 15%, ενώ παράλληλα μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Κουρκουμάς

Αυτό το μπαχαρικό περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, την κουρκουμίνη, η οποία μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και υπέρτασης.

Σολομός

Χάρη στη χαμηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, το ψάρι θεωρείται εξαιρετικά ευεργετικό για την προαγωγή της υγείας της καρδιάς. Ειδικά ο σολομός, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει δύο ή τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, για να αξιοποιούμε αποτελεσματικά τα οφέλη του για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να μας προστατεύσει από καρδιαγγειακές νόσους και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και εξισορροπώντας τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό μας. Το καλύτερο είναι να καταναλώνεται ωμό, παρά την έντονη γεύση του.

Τροφές που βλάπτουν την καρδιά

Αποφύγετε τις τροφές με υψηλά λιπαρά

Τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό μας. Επομένως, η κατανάλωση αυτών των τροφών πρέπει να είναι περιορισμένη στη διατροφή μας. Από την άλλη πλευρά, κάποιες λιπαρές τροφές, όπως τα αβοκάντο, μπορούν να είναι ωφέλιμα για την υγεία, επειδή είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά.

Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση υπέρτασης, και να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα έτοιμα γεύματα ή κάποιες σάλτσες, όπως η κέτσαπ ή η μαγιονέζα, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ποσότητα του αλατιού στη διατροφή μας. Για την ενίσχυση της γεύσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι με αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά. Αν χρησιμοποιούμε σάλτα σόγιας, είναι καλύτερο να επιλέγουμε σάλτσα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.