Generali

Καθημερινές ανάγκες σε βιταμίνες για την τρίτη ηλικία

Καθώς ο χρόνος επιφέρει αλλαγές στον οργανισμό του ανθρώπου, οι ανάγκες του σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία μεταβάλλονται. Όσο μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να στρέφουμε την προσοχή μας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλα κοινά προβλήματα που συνδέονται με την τρίτη ηλικία. Παρότι η καλύτερη πηγή βιταμινών είναι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, με την πάροδο των ετών, ορισμένα άτομα αρχίζουν να έχουν μειωμένη όρεξη ή να δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες τροφές, ενώ συχνά είναι και τα προβλήματα κατά τη μάσηση και την πέψη.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν φανούν χρήσιμα τα συμπληρώματα διατροφής που εστιάζουν στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας. Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας προτείνει την καλύτερη για εσάς λύση. Είναι εξίσου σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αυτά τα συμπληρώματα δεν θα έχουν ανεπιθύμητη αλληλεπίδραση με φάρμακα που ίσως λαμβάνετε. 

 

Ποιες είναι όμως οι απαραίτητες για αυτή την ηλικία βιταμίνες και πού τις βρίσκουμε;   

 

Βιταμίνη D: Ορισμένοι ηλικιωμένοι ίσως να μην έχουν επαρκή έκθεση στο ηλιακό φως για να παράγουν τις βέλτιστες ποσότητες βιταμίνης D, ενώ είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Αντιθέτως, η επαρκής λήψη της χαρίζει γερά, υγιή οστά και προστατεύει από την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Αν και η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος, μπορεί επίσης να ληφθεί από τροφές όπως ο σολομός, οι κρόκοι αβγών και τα μανιτάρια.

 

Βιταμίνη B12: Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει τη βιταμίνη B12 λόγω του μειωμένου γαστρικού οξέος. Η βιταμίνη Β12, ωστόσο, συμβάλλει στη φυσιολογική νευρική λειτουργία και παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και, έτσι, ίσως χρειάζεται να επικεντρωθούμε στη λήψη μεγαλύτερης ποσότητας. Μπορούμε να τη βρούμε σε τροφές όπως το συκώτι, οι σαρδέλες και τα αβγά.

 

Κιτρικό ασβέστιο: Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, χρειάζονται επιπλέον ασβέστιο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς τα χαμηλότερα επίπεδα των οιστρογόνων που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση μειώνουν την οστική μάζα. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι.

 

Φολικό οξύ: Επειδή το φολικό οξύ συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναιμία και αίσθηση αδυναμίας ή ακόμη και ληθάργου. Μπορεί να βρεθεί σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φακές και μπανάνες.

 

Προβιοτικά: Παρότι δεν είναι βιταμίνες ή μέταλλα, τα προβιοτικά έχει διαπιστωθεί ότι ωφελούν την υγεία του πεπτικού συστήματος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Μπορείτε να τα βρείτε σε τρόφιμα και ροφήματα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το μίσο, το ξινολάχανο και το κίμτσι.

 

 

Exit mobile version