Ο πονόλαιμος εκδηλώνεται συνήθως με δυσφορία, αίσθηση κνησμού στον φάρυγγα και δυσκολία στην κατάποση. Παρατηρείται συχνότερα κυρίως τους κρύους μήνες του χρόνου. Αν και τις περισσότερες φορές είναι ιογενή, τα συμπτώματά του μπορεί να οφείλονται και σε άλλα αίτια.
Οι επιπτώσεις του πονόλαιμου στην ποιότητα ζωής
Η δυσφορία που προκαλεί ο πονόλαιμος είναι ικανή να επηρεάσει την καθημερινότητά μας, καθιστώντας το φαγητό, την ομιλία, ακόμα και την κατάποση επώδυνα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως έντονα, ενώ συχνά συνοδεύονται από οξύ πόνο, ξηρότητα, φλέγματα ή πύον. Επομένως, δεδομένης της σημαντικής επίδρασης του στην ποιότητα της ζωής μας, ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προλαμβάνουμε και να ανακουφίζουμε από νωρίς τα συμπτώματα.
Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη πρόληψη και ανακούφιση των συμπτωμάτων;
Ο πονόλαιμος μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα, αν δεν τον αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Ακόμη και το ήπιο κάψιμο μπορεί να εξελιχθεί σε επίμονο πόνο και να συνοδεύεται ίσως από πυρετό ή πονοκεφάλους. Η έγκαιρη ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια – ανεξάρτητα από το πόσο ήπια μπορεί να είναι, όπως μια περίεργη αίσθηση καθώς καταπίνουμε– είναι σημαντικό να λάβουμε αμέσως μέτρα.
Συμπτώματα και αίτια του πονόλαιμου
Τα συμπτώματα του πονόλαιμου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αιτία, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι:
- πόνος κατά την κατάποση,
- αίσθηση κνησμού ή μυρμήγκιασμα στον φάρυγγα,
- παραγωγικός βήχας,
- ξηρότητα φάρυγγα,
- αίσθηση καψίματος.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόκκινα σημάδια στον ουρανίσκο, πρησμένους αδένες και αμυγδαλές ή παρουσία πύου.
Διάρκεια των συμπτωμάτων
Αν είναι ιογενής, ο πονόλαιμος συνήθως μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 7 ημέρες. Με τη σωστή αντιμετώπιση, τα πιο ήπια συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.
Πότε πρέπει να επισκεφθούμε γιατρό
Είναι σημαντικό να επισκεφτούμε έναν γιατρό, εάν:
- ο πονόλαιμος επιμένει για περισσότερο από μία εβδομάδα,
- αισθανόμαστε δύσπνοια,
- έχουμε πυρετό πάνω από 38,5ºC, εξανθήματα ή υπερβολική έκκριση σάλιου (στα μικρά παιδιά),
- έχουμε πόνο στα αυτιά, τις αρθρώσεις ή σημάδια αφυδάτωσης.
👉 Ίσως σε ενδιαφέρει: Γενικό check–up για κάθε ηλικία & η σημασία του στην υγεία
Σπιτικά γιατροσόφια για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο
Πρώτα από όλα, πρέπει να συμβουλευόμαστε γιατρό εάν ο πόνος στα αυτιά επιμένει. Στο μεταξύ, υπάρχουν πολλά σπιτικά γιατροσόφια που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσφορία και τα συμπτωμάτα του πονόλαιμου:
- Παστίλιες ή καραμέλες: διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, καταπραΰνοντας έτσι τα συμπτώματα της ξηρότητας του λαιμού.
- Ζεστά αφεψήματα βοτάνων: τα μείγματα με τζίντζερ ή άνθη καλέντουλας είναι εξαιρετικά για την καταπολέμηση της φλεγμονής.
- Γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο: αυτό το απλό γιατρικό μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή του βλεννογόνου.
- Σούπες και ζωμοί: τα ζεστά, ελαφριά φαγητά, όπως ο ζωμός κότας ή η χορτόσουπα ενυδατώνουν και καταπραΰνουν.
- Υγραντήρας: η διατήρηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, ειδικά τη νύχτα, μπορεί να βοηθήσει να κατευνάσουμε την ενόχληση στον λαιμό.
Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να ανακουφιστούμε προσωρινά, μέχρι να μας δει κάποιος γιατρός.
Συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή για τον πονόλαιμο
Για την ανακούφιση της δυσφορίας, συνιστάται συνήθως η χρήση παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης. Πριν τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε γιατρό ή φαρμακοποιό. Σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης ίσως χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικών , όπως η αμοξυκιλλίνη, αλλά αυτό προϋποθέτει ιατρική συνταγή.
Αίτια και αντιμετώπιση του επίμονου πονόλαιμου
Αν τα συμπτώματα του πονόλαιμου δεν υποχωρούν, τα αίτια μπορεί να είναι:
- αλλεργίες, αναπνοή από το στόμα,
- γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αμυγδαλίτιδα,
- έκθεση σε ρύπανση, λοιμώδης μονοπυρήνωση (νόσος του φιλιού).
- Για την αντιμετώπιση συνήθως χορηγούνται παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνιστάται να απευθυνόμαστε σε γιατρό, για τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας.
👉 Ίσως σε ενδιαφέρει: Κουτί πρώτων βοηθειών: Τα απαραίτητα είδη για το σπίτι
Συμβουλές για την αντιμετώπιση του έντονου πονόλαιμου
Για την ανακούφιση του έντονου πονόλαιμου, χρειάζεται:
- να ξεκουραζόμαστε αρκετά,
- να καταναλώνουμε ζεστό γάλα με μέλι,
- να κάνουμε γαργάρες με αλατόνερο,
- να αποφεύγουμε να μιλάμε δυνατά ή να φωνάζουμε,
- να αποφεύγουμε το κάπνισμα,
- να καταναλώνουμε τροφές με αντιμικροβιακή δράση, όπως το σκόρδο, το τζίντζερ ή ο κουρκουμάς.
Τι σχέση έχει ο πονόλαιμος με τον πόνο στα αυτιά;
Ο λαιμός και τα αυτιά είναι άμεσα συνδεδεμένα. Επομένως, μια λοίμωξη στον λαιμό, όπως η φαρυγγίτιδα, μπορεί πολλές φορές να προκαλέσει πόνο στα αυτιά. Εάν εμφανιστούν ταυτόχρονα και τα δύο συμπτώματα, καλό είναι να καταναλώνουμε άφθονο νερό και υγρά, να αποφεύγουμε τα μολυσμένα περιβάλλοντα και να κάνουμε συχνές γαργάρες για την ανακούφιση της δυσφορίας.
👉 Ίσως σε ενδιαφέρει: Ωτίτιδα σε παιδιά: Πρόληψη, αίτια, συμπτώματα
Μπορούμε να αποφύγουμε τον πονόλαιμο;
Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του πονόλαιμου παίζει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Αν φροντίζουμε να ανανεώνουμε τον αέρα του χώρου μας και να τον διατηρούμε καθαρό χρησιμοποιώντας συσκευές καθαρισμού αέρα, μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως και ο καπνός και οι τοξίνες. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως τα μύρτιλα και το μπρόκολο, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η διατήρηση καλής υγιεινής, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή της επαφής με άρρωστα άτομα αποτελούν επίσης βασικά μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων, γενικότερα.
Η σημασία της ασφάλισης υγείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του πονόλαιμου
Αν και τις περισσότερες φορές ο πονόλαιμος αποτελεί παροδική ενόχληση, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε γιατρό σε πιο σοβαρές ή επίμονες περιπτώσεις. Μια ολοκληρωμένη ασφάλιση υγείας, όπως το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας της Generali, μπορεί να είναι μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς προσφέρει γρήγορη πρόσβαση σε ιατρικά ραντεβού και online επικοινωνία με ειδικούς. Η ασφάλιση υγείας από τη Generali προσφέρει πολύ περισσότερα από μια απλή ασφάλιση υγείας. Το πρόγραμμα βασίζεται σε 5 κύριους άξονες: πρόληψη, πρόσβαση σε γιατρούς και εξετάσεις, νοσηλεία, αποκατάσταση και παροχή υπηρεσιών. Αυτοί οι άξονες συνδυάζουν πληθώρα επιμέρους επιλογών για περαιτέρω εξατομίκευση, βάσει των αναγκών και των επιθυμιών των ασφαλισμένων.
Δήλωση αποποίησης ευθυνών
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τα θέματα που πραγματεύεται το παρόν άρθρο, θα πρέπει να απευθύνεστε στις αρμόδιες αρχές ή σε εξειδικευμένους επαγγελματίες. Κατά τη σύνταξη του παρόντος άρθρου καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για την παροχή ορθών και σαφών πληροφοριών. Η Generali δεν ευθύνεται για το αποτέλεσμα οποιωνδήποτε πράξεων ή ενεργειών, η επιλογή ή υλοποίηση των οποίων βασίζεται αποκλειστικά στις πληροφορίες οι οποίες παρέχονται σε αυτό το έγγραφο. Πρόθεση της Generali μέσω αυτού του εγγράφου δεν είναι η παροχή ιατρικών συμβουλών, επομένως συνιστάται στους πελάτες να συμβουλεύονται επαγγελματίες, προκειμένου να λαμβάνουν τις κατάλληλες συμβουλές για την εκάστοτε περίπτωσή τους.