Generali

Πως να Προστατευτείτε από τον Κορονοϊό: 5+1 βήματα

O ιός του κορωνoϊού, γνωστός πλέον και ως SARS-CoV-2, ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο. Ο ιός προέρχεται από τα ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται, κυρίως, μέσω του αναπνευστικού, με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

 

Καθώς  δεν υπάρχει εμβόλιο μέχρι στιγμής, το καλύτερο μέτρο προφύλαξης είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας και η επαγρύπνηση. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μερικά απλά βήματα προφύλαξης, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι κοινά για τις περιπτώσεις της εποχικής γρίπης και του κρυολογήματος. Ακολουθήστε τα και προστατεύσετε την υγείας σας και όσους βρίσκονται γύρω σας.

 

1. Πλένουμε πολύ καλά και συχνά τα χέρια μας

Το πλύσιμο των χεριών είναι κάτι που μας μαθαίνουν από την παιδική μας ηλικία. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν να το κάνουν σωστά. Σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, τόσο την παλάμη όσο και κάθε δάχτυλο ξεχωριστά. Για να είστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι ότι κάνατε… καλή δουλειά, θα πρέπει το πλύσιμο των χεριών να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 

2. Ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά πόσο μάλλον σε περιόδους σαν αυτήν που διανύουμε. Είναι σημαντικό λοιπόν, να ακολουθούμε με σχετική σχολαστικότητα τους κανόνες υγιεινής που ορίζουν όλοι οι δημόσιοι φορείς υγείας. Να καθαρίζουμε τακτικά και να απολυμαίνουμε το χώρο μας με κατάλληλα προϊόντα και να αερίζουμε συχνά ώστε ο αέρας να ανανεώνεται. Αποφεύγουμε την απευθείας επαφή με επιφάνειες που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα, όπως πόμολα πόρτας, βρύσες ή κουπαστές και προτιμάμε να τα αγγίζουμε με ένα μαντήλι.

 

3. Δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας

Μια καλή άσκηση αυτήν την περίοδο είναι να προσπαθήσουμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, τα μάτια μας, τη μύτη ή το στόμα μας. Ναι, ναι, οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε μηχανικά και ασυναίσθητα, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο θέλει λίγη προσπάθεια. Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιούμε stress balls ώστε να κρατάμε τα χέρια μας απασχολημένα και μακριά από τα ευαίσθητα σημεία του προσώπου μας.

 

4. Βήχουμε στον αγκώνα μας

Εάν παρουσιάσουμε βήχα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καλύπτουμε το στόμα μας ώστε να μην επιτρέπουμε στα σταγονίδια να μεταφερθούν σε άλλα άτομα ή επιφάνειες. Θυμόμαστε πάντα ότι όταν βήχουμε το κάνουμε στον αγκώνα μας και όχι στην παλάμη μας. Εάν βήξουμε σε μαντίλι ή χαρτομάντηλο, δεν το κρατάμε αλλά το αντικαθιστούμε αμέσως. Τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα τα πετάμε αμέσως και για κανένα μα κανένα λόγο δε φτύνουμε.

 

5. Κρατάμε τις αποστάσεις μας

Όσο και να μας αρέσουν οι αγκαλιές και τα φιλιά, αυτήν την περίοδο καλό θα ήταν να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας… Αποφεύγουμε τις πολλές περιπτύξεις με τους φίλους και γνωστούς και κρατάμε τουλάχιστον ένα (1) μέτρο απόσταση από τους άλλους. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα οποία συνωστίζεται πολύς κόσμος, επιλέξτε να φοράτε μάσκα (την οποία μετά τη χρήση την αντικαθιστάτε). Μην ξεχνάτε ότι το ότι κάποιος δεν εμφανίζει συμπτώματα δε σημαίνει και ότι δε νοσεί. Απλά μπορεί να μην τα έχει εκδηλώσει ακόμα.

 

6. Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας

Σε περίπτωση που εμφανίσουμε κάποιο σύμπτωμα όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος συμβουλευόμαστε αμέσως το γιατρό μας. Εάν έχουμε οποιαδήποτε υποψία ότι ήρθαμε σε επαφή με άτομα που νοσούν από κορωνοϊό ή θεωρούμε ότι αυτό που μας συμβαίνει δεν είναι μια απλή ίωση τότε επικοινωνούμε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσια Υγείας (210-5212054) και ακολουθούμε τις επίσημες οδηγίες.

 

Και δεν ξεχνάμε.. Πάνω από όλα κρατάμε την ψυχραιμία μας και δεν παρασυρόμαστε από τον πανικό. Μπορεί να μας οδηγήσει σε βεβιασμένες κινήσεις που να έχουν το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παραμένουμε σοβαροί και ήρεμοι και δεν ξεχνάμε να ενημερωνόμαστε σωστά!

Exit mobile version