Generali

Τι είναι ο σπασμός στεφανιαίας αρτηρίας;

Νέα γυναίκα ζαλίζεται και στηρίζεται στον τοίχο.jpg

Πληροφορίες για τον σπασμό στεφανιαίας αρτηρίας

Τι είναι;

Στεφανιαίος σπασμός ή σπασμός στεφανιαίων αρτηριών είναι η δραματική μείωση του μεγέθους των στεφανιαίων αρτηριών, δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς, η οποία προκαλείται από επικαθίσεις κακής χοληστερόλης (LDL) και ασβεστίου. Αυτές σχηματίζουν τις λεγόμενες αθηρωματικές πλάκες στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων, που συνθέτουν τη νόσο της αθηροσκλήρωσης. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η ποσότητα του οξυγόνου, επηρεάζοντας την παροχή αίματος στο μυοκάρδιο και οδηγώντας σε συμπτώματα στηθάγχης.

Γιατί έχω σπασμό στην καρδιά ή το στήθος μου;

«Ο στεφανιαίος σπασμός προκαλείται από συνδυασμό ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και υπερδραστηριότητας των κυττάρων και των τοιχωμάτων των λείων μυών των στεφανιαίων αρτηριών, η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες», εξηγεί ο καρδιολόγος καθ. Ζεράρ Ελφτ. «Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν ιατρική ή φαρμακολογική αιτιολογία, αλλά σχετίζονται κυρίως με παράγοντες τοξικότητας, ιδίως το κάπνισμα και τη χρήση κοκαΐνης».

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά και συνήθειες μπορεί να ευθύνονται για την κατάσταση:

Ποια είναι τα συμπτώματα του στεφανιαίου συνδρόμου;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, και συνήθως είναι έντονα και απρόβλεπτα. Οι πιο κοινές εκδηλώσεις είναι οι εξής:

Η κλινική εικόνα παίζει σπουδαίο ρόλο. Σύμφωνα με τον Ζεράρ Ελφτ: «Οι ασθενείς αναφέρουν επώδυνο σφίξιμο στο στήθος, ενίοτε παρατεταμένο, σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτός ο πόνος εκδηλώνεται ιδίως κατά τις νυχτερινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες, και μπορεί να προκληθεί από υπεραερισμό. Συνήθως μειώνεται, χορηγώντας νιτρώδη φάρμακα ή αναστολείς διαύλων ασβεστίου».

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση περιλαμβάνουν τα εξής:

Πώς θεραπεύονται οι σπασμοί των στεφανιαίων αρτηριών;

Η αγωγή έχει ως στόχο να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση του πόνου στο στήθος και να προλάβει περαιτέρω επεισόδια σπασμού. Υπάρχουν διάφορες αγωγές, με φάρμακα όπως τα εξής:

Πώς μπορούν να προληφθούν τα καρδιακά προβλήματα και πώς είναι η ζωή αν τελικά συμβούν;

Η πρόληψη, πρωτογενής ή δευτερογενής (αποφυγή του πρώτου ή μεταγενέστερων επεισοδίων σπασμού, αντίστοιχα), βασίζεται στις ίδιες συστάσεις: υγιεινός τρόπος ζωής με τακτική σωματική δραστηριότητα, ισορροπημένη διατροφή και διακοπή ή περιορισμό των συνηθειών υψηλού κινδύνου (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, καθιστική ζωή κ.λπ.).

Όσοι ασθενείς έχουν υποστεί σπασμό στεφανιαίας αρτηρίας είναι σημαντικό να παρακολουθούν τακτικά τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Τι είναι η στηθάγχη Prinzmetal;

Γενικά, στηθάγχη ονομάζεται ο πόνος στο στήθος που προκαλείται από ανεπαρκή ροή αίματος στον καρδιακό μυ, συνήθως εξαιτίας στεφανιαίας νόσου. Η στηθάγχη Prinzmetal, που φέρει το όνομα του Αμερικανού καρδιολόγου που την ανακάλυψε, συμβαίνει συνήθως κατά τον ύπνο ή σε κατάσταση ηρεμίας. Σπανιότερα αναφέρεται και ως «αγγειοσυσπαστική στηθάγχη».

Διαβάστε επίσης:

Στρες: Τι είναι και πώς να το διαχειριστείτε

Γενικό check-up για κάθε ηλικία & η σημασία του στην υγεία

Exit mobile version