Generali

Αϋπνίες τέλος! 5 συμβουλές για καλό ύπνο

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Ωστόσο σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από αϋπνίες και διαταράξεις ύπνου, που προκαλούνται από ιατρικής φύσεως θέματα έως εργασιακό άγχος.

 

Ακολουθούν οι αιτίες και οι επιπτώσεις των διαταραχών ύπνου αλλά και συμβουλές για να αναπτύξετε υγιεινές συνήθειες για έναν συνεχή και ήρεμο ύπνο.

 

Τι προκαλεί κακό ύπνο και αϋπνίες;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που συνδράμουν στην έλλειψη ύπνου, με τις κυριότερες να περιλαμβάνουν τους εξής παράγοντες:
• Εργασιακό άγχος
• Συνήθειες του τρόπου ζωής σας, όπως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και η κακή διατροφή
• Κακές συνθήκες ύπνου, όπως η ποιότητα του στρώματος, η φασαρία, το φως και η θερμοκρασία
• Η χρήση της τηλεόραση και του κινητού τηλεφώνου πριν τον ύπνο
• Προβλήματα υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη

 

Τι επιπτώσεις δημιουργεί η έλλειψη ύπνου;
Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα σας αναπλάθεται και το μυαλό σας ξεκουράζεται και «αποθηκεύει» πληροφορίες. Η διαταραχή του ύπνου μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία. Η δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά, η ευερεθιστότητα και οι εναλλαγές διάθεσης, η μειωμένη γνωστική λειτουργία και οι συνεχόμενες ασθένειες λόγω βλάβης του ανοσοποιητικού είναι όλα συνδεμένα με την έλλειψη επαρκής ξεκούρασης και καλού ύπνου. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με την πρόσληψη βάρους, την κατάθλιψη, την χαμηλή λίμπιντο και άλλα προβλήματα.

 

1. Δημιουργήστε τις ιδανικές συνθήκες για ύπνο
Το περιβάλλον που κοιμάστε είναι καίριας σημασίας για την ποιότητα του ύπνου σας. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή θερμοκρασία και υγρασία, οι οποίες συνίσταται να είναι κοντά στους 18°C και στο 40-45% αντίστοιχα. Επιπλέον, προσαρμόστε το φως που εκτίθεστε πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Λίγες ώρες πριν τον ύπνο διατηρείστε ζεστό και χαμηλό φωτισμό ενώ όσο κοιμάστε προσπαθήστε να μην εκτίθεστε σε πηγές φωτός. Ακόμα, δοκιμάστε να τοποθετήσετε κάποια φυτά ιδανικά για τον καλό ύπνο και τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας στο δωμάτιο όπως η Φτέρη, η Σανσιβέρια και ο Πόθος που φιλτράρουν την ατμόσφαιρα από τοξικές ουσίες και η Λεβάντα, η Αλόη και το Γιασεμί που βοηθούν για έναν καλό ύπνο.

 

2. Υιοθετήστε μία ρουτίνα πριν τον ύπνο
Ξαπλώνετε και συνεχίζετε να σκέφτεστε όλες τις εκκρεμότητες της ημέρας; Νιώθετε υπερένταση; Ίσως πρέπει να υιοθετήσετε μία χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο σας για να βοηθήσετε το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώσει. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο με αρωματικά αφρόλουτρα και άλατα, μη καφεϊνούχα ροφήματα και αποχή από τις ψηφιακές σας συσκευές.

 

3. Σχεδιάστε τη μέρα σας για να καταλήξει σε έναν καλό ύπνο
Κάποιες δραστηριότητες μπορούν να δυσκολέψουν τον ύπνο, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφεύγετε την κατανάλωση καφεΐνης τουλάχιστον 6 ώρες πριν πέσετε για ύπνο και υιοθετήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα (και τα σαββατοκύριακα) ώστε ο οργανισμός σας να συνηθίσει να ξυπνάει και να κοιμάται την ίδια ώρα. Επίσης, η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει εξαιρετικά στην προσπάθειά σας να κοιμηθείτε καλά το βράδυ.

 

4. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε μία καλή στάση ύπνου
Ποια στάση ύπνου είναι καλύτερη για την υγεία σας; Η θέση στην οποία κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας. Το ξέρατε ότι το να κοιμάστε μπρούμητα είναι η χειρότερη στάση που μπορείτε να επιλέξετε καθώς προκαλεί πίεση στις αρθρώσεις και στους μυς και μακροπρόθεσμα πόνο στον αυχένα; Προσπαθήστε να κοιμάστε ανάσκελα για να στηρίζετε τη σπονδυλική σας στήλη και να αποφύγετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ όσοι ταλαιπωρείστε με ροχαλητό ή άπνοια είναι καλύτερα να κοιμάστε στα πλάγια. Τέλος, επενδύστε σε ένα ποιοτικό στρώμα και μαξιλάρι ύπνου.

 

5. Αποκλείστε τυχόν σοβαρότερες διαταραχές ύπνου
Αν τα προβλήματα επιμένουν και νιώθετε ότι έχετε εξαντλήσει όλες τις επιλογές σας, μη διστάσετε να αναζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις διαταραχές που βιώνετε καθώς και το πρόγραμμά σας ώστε να τον βοηθήσετε να εντοπίσει ευκολότερα το πρόβλημά σας.

Exit mobile version