Generali

Σπατάλη Τροφίμων: Πώς να επιτύχετε το Zero Waste Cooking

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο πετάμε στα σκουπίδια 95 με 115 κιλά τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι η σπατάλη τροφίμων αγγίζει τους 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Σε μία προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η σπατάλη, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, στρέφονται προς τη μαγειρική με μηδενικά απόβλητα, το περίφημο zero-waste cooking. 

Μάθετε περισσότερα γι’ αυτή τη φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση, υιοθετώντας τις παρακάτω συμβουλές και μειώστε και εσείς τη σπατάλη τροφίμων, αλλά και χρημάτων.

Τι είναι η μαγειρική με μηδενικά απόβλητα;

Στη μαγειρική με μηδενικά απόβλητα αξιοποιούνται τα περισσεύματα φαγητού για την παρασκευή άλλων γευμάτων. Είναι μια πρακτική η οποία ξεκίνησε σε καιρούς ανεπάρκειας τροφίμων, όταν οι πρόγονοί μας ήταν αναγκασμένοι να αξιοποιούν στο μέγιστο κάθε υλικό. Σήμερα, μπορεί μεν να υπάρχει αφθονία τροφίμων, αλλά με την επαναχρησιμοποίηση υλικών μπορούμε όχι μόνο να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά και να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Μαγειρεύοντας ακολουθώντας τη λογική του zero waste cooking μπορείτε επιπλέον να εξοικονομήσετε και χρόνο συνδιάζοντας τη μαγειρική με μηδενικά απόβλητα, τον καλό προγραμματισμό, την προετοιμασία πολλών γευμάτων και τον καταψύκτη σας. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να μαγειρεύουμε καθημερινά υγιεινά και σπιτικά γεύματα. Γι’ αυτό μπορείτε το σαββατοκύριακο να μαγειρέψετε 3-4 γεύματα, αξιοποιώντας τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε διαφορετικά πιάτα. Καταψύχοντάς τα, θα έχετε ακόμα και τις δύσκολες και φορτωμένες μέρες, αν όχι φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, τουλάχιστον ένα σπιτικό και υγιεινό πιάτο σε μερίδα έτοιμη προς κατανάλωση.

Πώς να αποφύγετε τη σπατάλη φρούτων και λαχανικών

Πόσες φορές σας περίσσεψε μισό λεμόνι, κρεμμύδι ή πιπεριά, είπατε να το βάλετε στο ψυγείο για άλλη φορά και ανοίγοντάς το ανακαλύψατε ένα άλλο μισοχαλασμένο από προηγούμενη φορά; Αντ’ αυτού, μπορείτε είτε να κόψετε τα λαχανικά σε κυβάκια ή μπαστουνάκια και να ετοιμάσετε λαχταριστά σοτέ λαχανικά, για να συνοδεύσετε κάποιο ψητό κρέας ή να φτιάξετε ένα ρυζότο. Εάν έχετε πολλά λεμόνια στίψτε τα και βάλτε τα στην κατάψυξη.

Όσα φρούτα δεν προλαβαίνετε να καταναλώσετε φρέσκα μπορείτε είτε να φτιάξετε κάποιο smoothie συνδιάζοντάς τα με λίγο νερό ή γάλα και αν θέλετε κάποιο λαχανικό ή να τα προσθέσετε σε κάποιο σπιτικό γλυκό. Ωρίμασαν οι μπανάνες σας και δεν θέλετε πλέον να τις φάτε; Τι πιο νόστιμο από ένα κέικ μπανάνας ή ένα banoffee!

Τέλος, μην πετάτε τις φλούδες των λαχανικών σας. Πλύντε καλά τα λαχανικά σας πριν τα καθαρίσετε και χρησιμοποιήστε τις είτε για να φτιάξετε ζωμό λαχανικών με φλούδες από πατάτες, καρότα, πράσα, και απομεινάρια μαϊντανού είτε για υγιεινά “πατατάκια” στη λαδόκολλα με λίγο λάδι και αλάτι.

Αξιοποιήστε τα περισσεύματα κρέατος ή ψαριού

Χρησιμοποιήστε το ψητό κόκκινο κρέας που σας έχει περισσέψει για να φτιάξετε σαντουιτσάκια και το κοτόπουλο για πλούσιες σαλάτες, συγκεντρώνοντας όλα τα μικρά και περισσευούμενα κομμάτια του κρέατος. Σας περίσσεψε ψάρι; Μπορείτε να φτιάξετε νόστιμες ψαροκροκέτες, συνδιάζοντας ψίχουλα από αλεσμένο μπαγιάτικο ψωμί και βραστές πατάτες ή και καρότα. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε μία ψαρόσουπα. 

Τα πλεονεκτήματα της μαγειρικής με μηδενικά απόβλητα

Τα τελευταία χρόνια, η μαγειρική με μηδενικά απόβλητα έχει αποτελέσει μια ολοένα και πιο διαδεδομένη τάση. Διαρκώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντλούν ευχαρίστηση, γνωρίζοντας ότι αξιοποιούν στο έπακρο κάθε υλικό που αγοράζουν. Επιστρατεύοντας την δημιουργικότητά σας, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα γεύματα με τρόφιμα τα οποία παλιότερα θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει πολλά οφέλη. Καταρχάς κάνει καλό στο περιβάλλον. Μειώνοντας τα απόβλητα τροφίμων σας μειώνετε και το αποτύπωτα διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος. Όχι μόνο μειώνετε το αποτύπωμά σας από τη μείωση σκουπιδιών αλλά και από τη μείωση κατανάλωσης  και άρα παραγωγής τροφίμων. Επιπλέον, αξιοποιώντας την πρακτική του zero waste cooking βοηθάτε και την τσέπη σας καθώς αξιοποιείτε στο έπακρο τα τρόφιμα που αγοράζετε. 

Τέλος, σκεφτείτε επίσης ότι η μαγειρική με μηδενικά απόβλητα είναι και η βάση για την αποφυγή υπερκατανάλωσης. Αντί να γεμίζετε τα πιάτα με το φαγητό της κατσαρόλας ή του ταψιού για να μην περισσέψει, καταναλώνοντας έτσι μεγαλύτερες μερίδες από αυτές που πραγματικά χρειάζεστε, μπορείτε να αποθηκεύσετε το περισσευόμενου φαγητό και να το αξιοποιήσετε δημιουργικά σε ένα άλλο γεύμα ακόμα και να μην βγάζει μία ολόκληρη μερίδα. 

Αξιοποιώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε πλέον να αξιοποιήσετε στο μέγιστο κάθε υλικό και να εξοικονομήσετε χρήματα χάρη στη μαγειρική με μηδενικά απόβλητα.

Exit mobile version