Generali

Συμβουλές για γονείς: Σπουδές μακριά από το σπίτι

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών και αφού κοπάσει ο αρχικός καταιγισμός συναισθημάτων, είναι λογικό να ανακύπτουν κάποιοι προβληματισμοί επί των πρακτικών θεμάτων, ειδικά για τις οικογένειες που καλούνται να στηρίξουν το παιδί τους να σπουδάσει μακριά από το σπίτι. Ανεύρεση της πρώτης φοιτητικής κατοικίας, αγορές, μετακόμιση και… η μεγάλη συζήτηση για τα λεφτά.

 

Για τους νέους, η φοιτητική ζωή είναι η ευκαιρία για ανεξαρτησία, ανεμελιά και καλοπέραση. Ωστόσο, ειδικά στην αρχή, εξαρτώνται οικονομικά από τους γονείς τους και δεν γνωρίζουν ακόμα όλα όσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως ενήλικοι που μένουν μόνοι τους. Τα φοιτητικά χρόνια όμως είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για την προσωπική τους ανάπτυξη και την μετάβαση στον «πραγματικό» κόσμο.

 

Διαβάστε παρακάτω μερικά χρήσιμα tips για να βοηθήσετε τόσο το παιδί σας όσο και εσάς να κάνετε μία καλή αρχή στο νέο αυτό κεφάλαιο της ζωής σας.

 

Συζητήστε ειλικρινά

 

Πριν έρθει η στιγμή της μετακόμισης, συζητήστε ανοιχτά και με ειλικρίνεια για τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας και για το ποσό των χρημάτων που μπορείτε να του διαθέτετε κάθε μήνα. Εάν δυσκολεύεστε οικονομικά, αναζητήστε εναλλακτικές, όπως το να φιλοξενηθεί για λίγο διάστημα σε γνωστούς – εάν υπάρχουν, την πιθανότητα συνολικής στήριξης του budget από την ευρύτερη οικογένεια ή ακόμα και την πιθανότητα να βρει κάποιον συμφοιτητή για συγκατοίκηση. Είναι σημαντικό το παιδί σας να είναι ενήμερο για την κατάσταση και τις δυνατότητές σας.

 

Επιπλέον, πρέπει να είστε ειλικρινείς και με τον εαυτό σας. Είναι απόλυτα κατανοητό να θέλετε να προσφέρετε το καλύτερο στο παιδί σας, αλλά ο προϋπολογισμός μπορεί να ξεφύγει ανεξέλεγκτα όταν αντί για 270 ευρώ νοίκι συμφωνήσετε στα 400 γιατί του άρεσε περισσότερο το σπίτι ή όταν αντί για μικρό φουρνάκι των 100 ευρώ, αγοράσετε φούρνο των 700 ευρώ γιατί «ε, θα μπορεί να το κρατήσει και για πιο μετά».

 

Οργανώστε εκ των προτέρων τα οικονομικά και κάντε το καλύτερο για να παραμείνετε εντός προϋπολογισμού.

 

Περιορίστε τα μηνιαία έξοδα και φτιάξτε ένα budget

 

Ειδικά τους πρώτους 1-2 μήνες, δουλέψτε μαζί το μηνιαίο budget του και προτείνετε κάποιους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων.
• Εάν το σπίτι είναι στο κέντρο και πολύ κοντά στη σχολή ίσως να μην χρειάζεται μηνιαία κάρτα μεταφορών παρά μόνο μερικά εισιτήρια
• Ίσως να εξυπηρετεί περισσότερο να επενδύσετε σε μία εσπρεσιέρα και μία μοντέρνα κούπα πολλαπλών χρήσεων ώστε να φτιάχνει στο σπίτι τον καφέ του, γλυτώνοντας έτσι κάποια επιπλέον χρήματα
• Δώστε του συμβουλές για οικονομική μαγειρική ώστε να μην τρώει συνέχεια έξω ούτε μόνο «φακές και μακαρόνια», αλλά να έχει μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς σπατάλες
• Εξερευνήστε τις φοιτητικές προσφορές που δικαιούται, όπως εκπτώσεις σε εισιτήρια ή να τρώει στη φοιτητική εστία

 

Επιπλέον, καταγράψτε μία πρόβλεψη για τα μηνιαία του έξοδα και τι ποσά υπολογίζετε να χρειαστεί για κάθε τι και ενημερώστε τον για τις εναλλακτικές του εάν…ξεμείνει από χρήματα.

 

Εργασία και χαρά

 

Πιθανόν, για να στηριχθούν τα μηναία του έξοδα, να χρειαστεί να αναζητήσει μία part time εργασία που να μπορεί να συνδυάζει με τις σπουδές του. Η εργασία, εκτός από επιπλέον ανεξαρτησία, είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσει προϋπηρεσία και να δει πώς κινείται η αγορά εργασίας.

 

Χρεωστική, πιστωτική…ή προπληρωμένη;

 

Είναι σημαντικό να διαλέξετε το σωστό τραπεζικό λογαριασμό για τα πρώτα του βήματα στην ανεξαρτησία. Εξετάστε τις επιλογές σας και αποφασίστε εάν θέλετε να έχει τη δυνατότητα υπερανάληψης, να έχει επιπλέον προνόμια ή κάποιο πρόγραμμα επιβράβευσης που να σας εξυπηρετεί και αν νιώθετε έτοιμοι να αποκτήσει τη δικιά του πιστωτική κάρτα. Αν δεν νιώθετε ακόμα εμπιστοσύνη ούτε μπορείτε να διακινδυνεύσετε τυχόν λάθη τον πρώτο καιρό, τότε μία προπληρωμένη είναι καλύτερη επιλογή.

 

Απρόοπτα έξοδα

Να είστε σίγουροι ότι θα έρθει η στιγμή που θα σας ζητήσει εάν μπορεί να πάει διακοπές με φίλους ή αν μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε αυτό το σεμινάριο που πάει όλο το Τμήμα. Προνοήστε για τα έξοδα αυτά, αποταμιεύοντας κάποια επιπλέον χρήματα ή συζητήστε τις εναλλακτικές σας.

 

Αγαπήστε το νέο σας ρόλο υποστηρίζοντας και προσφέροντας την συμβουλή σας όταν είναι πραγματικά αναγκαία. Δώστε στο ενήλικο πια παιδί σας περιθώριο να κάνει τις επιλογές του και τα δικά του λάθη ώστε να μπορέσει να μάθει από αυτά και να αναπτυχθεί.

Exit mobile version