Το Do It Yourself (DIY) – καν’ το μόνος σου – είναι ένας πολύ καλός τρόπος τόσο για να γλυτώσουμε έξοδα, όσο και για να νιώσουμε περήφανοι για τις ικανότητες μας.
Όσο προσεκτικοί όμως και αν είμαστε, πάντα κάτι μπορεί να πάει στραβά. Για αυτό τον λόγο, όταν εμπλέκονται καλώδια, ύψη και αιχμηρά αντικείμενα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζονται κάποιοι συνηθισμένοι τραυματισμοί -ασχέτως του αν όλοι ευχόμαστε να μην προκύψουν ποτέ. Διαβάστε τον παρακάτω οδηγό για να αντιμετωπίστε με επιτυχία τυχόν στραβοπατήματα αλλά καλού κακού ρίξτε και μια ματιά στο νοσοκομειακό πρόγραμμα Medical Safety της Generali, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!
Χτυπήματα στο κεφάλι
Αν κάποιος χτυπήσει το κεφάλι του, ή αν κάτι χτυπήσει το κεφάλι κάποιου, κοιτάξτε για τα εξής συμπτώματα:
- Έλλειψη αντίδρασης – έστω και βραχυπρόθεσμη
- Πληγή στο τριχωτό της κεφαλής
- Ζάλη / Ναυτία
- Απώλεια μνήμης
- Πονοκέφαλο
- Σύγχυση
Ένας πιο σοβαρός τραυματισμός μπορεί να επιφέρει:
- Μειωμένη ή και ολική απώλεια συνείδησης / μακροπρόθεσμη έλλειψη αντίδρασης
- Αιμορραγία από τη μύτη ή τα αυτιά
- Διαφορετικό μέγεθος διαστολής της κόρης των ματιών
Αν εντοπίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω:
- Βάλτε τον τραυματία να καθίσει
- Βρείτε κάτι κρύο και κρατήστε το στο σημείο του τραύματος
- Εφαρμόστε πίεση στο σημείο της αιμορραγίας
- Χρησιμοποιήστε την κλίμακα AVPU και σημειώστε τις αντιδράσεις του. Αν καλέσετε ασθενοφόρο, ενημερώστε σχετικά τον τραυματιοφορέα.
Η κλίμακα AVPU
- Είναι τα μάτια του τραυματία ανοιχτά;
- Ανταποκρίνεται στη φωνή σας; Απαντά σε ερωτήσεις; Μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες;
- Αν τα μάτια του είναι κλειστά και δεν ανταποκρίνεται στη φωνή σας, ανταποκρίνεται στον πόνο; Τσιμπήστε τον για να δείτε αν αντιδρά.
- Μετά από όλα τα παραπάνω, προσπαθήστε να ταρακουνήσετε τον τραυματία ελαφρά. Ανταποκρίνεται;
Αν είναι ξύπνιος και ανταποκρίνεται, ο τραυματισμός είναι πιθανότατα ελαφρύς, αλλά μείνετε στο πλευρό του μέχρι να επανέλθει πλήρως και προσέξτε για τυχόν άλλα συμπτώματα.
Αν ο τραυματίας δεν αντιδρά, καλέστε ασθενοφόρο και ενημερώστε το ΕΚΑΒ για την έλλειψη ανταπόκρισης (κλίμακα AVPU).
Σπασμένα κόκαλα και κατάγματα
Για να εντοπίσετε ένα σπάσιμο ή κάταγμα που δεν φαίνεται, ψάξτε για τα εξής:
- Πρήξιμο
- Δυσκολία στην κίνηση
- Μη – φυσική κίνηση
- Ένα άκρο που δείχνει κοντύτερο ή στραβό
- Τρίξιμο (ήχος ή αίσθημα)
- Απώλεια δύναμης
- Σοκ
Περιττό να αναφέρουμε πως τα ανοιχτά κατάγματα απαιτούν πιο «ηρωική» αντιμετώπιση. Βρείτε αποστειρωμένες γάζες, καλύψτε την πληγή και τυλίξτε την με επιδέσμους. Αν υπάρχει αιμορραγία, πιέστε περιμετρικά της πληγής για να την περιορίσετε.
Είτε πρόκειται για ανοιχτό ή κλειστό κάταγμα, υποστηρίξτε το σπασμένο άκρο με κάτι σταθερό, ή δέστε το σε ένα σταθερό και υγιές σημείο του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα απαλύνεται τον πόνο του τραυματία και θα αποτρέψετε την επιδείνωση του τραύματος.
Αφού έχετε κάνει ό,τι από τα παραπάνω έχει χρειαστεί, καλέστε ασθενοφόρο και όσο περιμένετε παρακολουθείτε την ανταπόκριση του τραυματία σε ερεθίσματα, αλλά και την αναπνοή του.
Σοβαρή Αιμορραγία
Αν δεν αντέχετε τη θέα του αίματος αυτή είναι μια ενότητα-πρόκληση! Η απώλεια αίματος μπορεί να γίνει επικίνδυνη πολύ γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως να ανταποκριθείτε με ταχύτητα σε αυτήν.
Πρώτα, καθαρίστε καλά τα χέρια σας και αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσεως ώστε να αποφύγετε τις πιθανές μολύνσεις. Όταν είστε έτοιμοι, καθαρίστε την περιοχή γύρω από το τραύμα και κόψτε τα ρούχα του με ένα ψαλίδι, αν αυτό είναι απαραίτητο.
Αν υπάρχει κάποιο αντικείμενο μέσα στην πληγή, το οποίο δεν θέλετε με τίποτα να αφαιρέσετε, τα καλά νέα είναι ότι δεν πρέπει να το κάνετε. Μπορεί να αποτρέπει μια μεγαλύτερη απώλεια αίματος, οπότε αφήστε τους επαγγελματίες να το κάνουν την κατάλληλη στιγμή. Ασκήστε πίεση περιμετρικά της πληγής με ένα καθαρό πανί ή κομμάτι υφάσματος και καλέστε ασθενοφόρο. Αν δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο στην πληγή, μπορείτε να εφαρμόσετε πίεση απ’ ευθείας σε αυτήν. Όσο περιμένετε το ασθενοφόρο, χρησιμοποιήστε έναν επίδεσμο και γάζες για να τη δέσετε σφιχτά, χωρίς όμως να κόβετε την κυκλοφορία του αίματος. Αν η πληγή είναι σε ένα από τα άνω ή κάτω άκρα, σηκώστε ελαφρά το άκρο και σταθεροποιήστε το π.χ. σε ένα μαξιλάρι. Ελέγξτε και πάλι αν ο τραυματίας ανταποκρίνεται ή αν έχει υποστεί σοκ.
Ο, τιδήποτε άλλο…
Για είδη τραυματισμών, που δεν έχουν καλυφθεί, μπορείτε να ανατρέξετε στον οδηγό του ΕΚΑΒ. Δεν φορούν όλοι οι ήρωες στολή, αλλά όλοι έχουν πρόσβαση στο internet.