Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και λιγότεροι Millenials καταφέρνουν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι. Η οικονομική κρίση, η καθυστέρηση του γάμου & των παιδιών, τα αυστηρότερα κριτήρια για την εκταμίευση δανείων, και πολλές ακόμα κοινωνικοοικονομικές αλλαγές έχουν μειώσει τα ποσοστά ιδιοκτησίας και έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ενοικίαση μίας κατοικίας. Το κόστος όμως ενοικίασης μπορεί να επιβαρύνει ιδιαίτερα τον μηνιαίο προϋπολογισμό.
Ο γενικός κανόνας αναφέρει ότι το κόστος του ενοικίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του εισοδήματος σας. Ωστόσο ο κανόνας δεν ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν τις διακυμάνσεις ενός ελεύθερου επαγγελματία ή για παράδειγμα την περιοχή κατοικίας σας (διαφορετικό κόστος ζωής έχει μία πόλη και άλλον η επαρχία).
Εάν λοιπόν βρίσκεστε σε αναζήτηση νέου σπιτιού ή έχουν αλλάξει τα οικονομικά σας δεδομένα και αναρωτιέστε ποιο είναι το μεγαλύτερο ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για το ενοίκιό σας, το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε το ενοίκιό σας ανάλογα με τον προϋπολογισμό, τον τρόπο ζωής και τους μελλοντικούς σας στόχους.
Υπολογίστε το μέσο ενοίκιο
Για να ξεκινήσετε, επισκεφθείτε ιστοσελίδες αγγελιών για να πάρετε μια ιδέα για το μέσο ενοίκιο στην περιοχή που ενδιαφέρεστε. Έτσι, θα μπορέσετε να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας ανάλογα. Είστε πρόθυμοι να κάνετε ορισμένους συμβιβασμούς για να πετύχετε χαμηλότερο ενοίκιο; Πώς θα σας φαινόταν να συγκατοικήσετε με περισσότερα άτομα, να ζήσετε μακριά από το κέντρο ή να μείνετε σε ένα παλαιότερο σπίτι;
Υπολογίστε τα έξοδά σας
Έχοντας σχηματίσει μια εικόνα για το εύρος στο οποίο κυμαίνεται το βασικό ενοίκιο, σειρά έχει ο συνυπολογισμός των λογαριασμών. Επειδή το ύψος των λογαριασμών στη διάρκεια του έτους δεν είναι πάντα το ίδιο, φροντίστε να υπάρχει περιθώριο στον προϋπολογισμό σας, π.χ. για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς θέρμανσης του χειμώνα. Μπορείτε επίσης να κάνετε έρευνα αγοράς για έναν οικονομικότερο πάροχο και να χρησιμοποιείτε έξυπνους μετρητές για να παρακολουθείτε την κατανάλωση ενέργειας σε καθημερινή βάση.
Μην ξεχνάτε τα έξοδα μετακόμισης
Κρατήστε λίγα χρήματα στην άκρη, όσο περίπου το ενοίκιο δύο μηνών, για τα έξοδα μετακόμισης, την εγγύηση και τους πρώτους λογαριασμούς ή τυχόν παρελκόμενα. Μην ξεχνάτε ότι εάν επιλέξετε ένα ακίνητο με τη βοήθεια ενός μεσίτη, πολύ πιθανόν να πρέπει να υπολογίσετε και ένα επιπλέον ενοίκιο ως μεσιτική αμοιβή.
Διαχειριστείτε τα έξοδά σας ρεαλιστικά
Για να υπολογίσετε το κατάλληλο ενοίκιο για εσάς, πρέπει να γνωρίζετε και τα υπόλοιπα έξοδά σας. Γι’ αυτό καλό είναι, πριν ακόμα χρειαστεί να υπολογίσετε το ενοίκιό σας, να κάνετε καταγραφή των τωρινών σας εξόδων και να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό. Ο κανόνας προϋπολογισμού 50/30/20 μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερη διαχείριση των οικονομικών σας και μέσα σε αυτόν να ξεκινήσετε να διακρίνετε και το ύψος του ενοικίου που μπορείτε να “αντέξετε” οικονομικά. Για μία σωστή οικονομική διαχείριση μην παραλείψετε να συνυπολογίσετε τυχόν έκτακτες δαπάνες, όπως ένα ιατρικό έκτακτο ή μία ξαφνική απώλεια εργασίας.
Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα
Εάν σπουδάζετε ή εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας, ίσως να σας βοηθήσει περισσότερο να εξετάσετε το εισόδημά σας συνολικά στη διάρκεια του έτους, ώστε να μπορέσετε να υπολογίσετε με ακρίβεια τον μηνιαίο μέσο όρο. Αν το εισόδημά σας δεν είναι αρκετά σταθερό, είναι ακόμη πιο σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τυχόν διακυμάνσεις.
Μελετήστε σχολαστικά τα ποσά
Μόλις συγκεντρώσετε όλα αυτά τα στοιχεία, μπορείτε να συγκρίνετε τις μηνιαίες δαπάνες σας, το εισόδημά σας και το αναμενόμενο κόστος ενοικίου και λογαριασμών, για να δείτε αν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα έχοντας ταυτόχρονα ένα μικρό περιθώριο κάθε μήνα. Αν ο προϋπολογισμός σας είναι πολύ πιεσμένος, σκεφτείτε ρεαλιστικούς τρόπους μείωσης των εξόδων σας, για παράδειγμα αντικαθιστώντας τη συνδρομή σας στο γυμναστήριο με διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής ή αναζητώντας μια παράλληλη απασχόληση για να ενισχύσετε το εισόδημά σας.