Generali

Συμβουλές μετακόμισης: 7 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα

family-moving-into-new-house.jpg

Η μετακόμιση σε νέο σπίτι είναι πάντα η αρχή μιας νέας περιπέτειας. Μπορεί, όμως, να επιφέρει και μεγάλα έξοδα. Ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού και τον όροφο, τις ιδιαιτερότητες της οικοσκευής, τον τόπο προορισμού και τις πρόσθετες υπηρεσίες (π.χ. συσκευασία ή συναρμολόγηση), μια μεταφορική μπορεί να χρεώσει από 50 έως 500 ευρώ ή ακόμη περισσότερο.

Μαζί με την εγγύηση, τα νέα έπιπλα, την ακύρωση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας (λογαριασμοί ΔΕΚΟ) και διάφορα άλλα έξοδα, το κόστος της μετακόμισης σε νέο σπίτι μπορεί να αυξηθεί γρήγορα. Ακόμη και οι πλέον προνοητικοί ίσως παραλείψουν δαπάνες όπως το κόστος των κουτιών συσκευασίας, της κολλητικής ταινίας ή των προστατευτικών για τα εύθραυστα είδη.

Ευτυχώς, με τη σωστή προσέγγιση, μπορείτε εύκολα να κρατήσετε το κόστος υπό έλεγχο. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα γλυτώσετε χρήματα στην επόμενη μετακόμιση σπιτιού, τα οποία θα μπορέσετε να διαθέσετε για να εξοπλίσετε τον νέο σας χώρο.

1. Ορίστε τον προϋπολογισμό σας

Πριν αρχίσετε να ονειρεύεστε καινούργια έπιπλα, πρέπει να οργανωθείτε, προϋπολογίζοντας τα έξοδα. Σκεφτείτε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε σε κάθε βήμα της διαδικασίας, ώστε να καταλήξετε σε μια εκτίμηση για το συνολικό κόστος της μετακόμισης. Εκτός από μεγάλα έξοδα όπως η εγγύηση, λάβετε υπόψη παράγοντες όπως πόσα αντικείμενα πρέπει να μεταφερθούν και πόσα άτομα θα χρειαστούν. Έχετε πολλά μεγάλα και βαριά έπιπλα; Θα χρειαστείτε άτομα να τα αποσυναρμολογήσουν και να τα συσκευάσουν; Θα νοικιάσετε βανάκι ή θα αποταθείτε σε μεταφορική; Εξετάζοντας προσεκτικά κάθε παράμετρο, θα αποκτήσετε μια ρεαλιστική εικόνα του κόστους μετακόμισης. Παράλληλα, ίσως εντοπίσετε σημεία που επιδέχονται εξοικονόμηση.

2. Απαλλαγείτε από περιττά αντικείμενα

Η μετακόμιση σε νέο σπίτι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να απαλλαγείτε από περιττά βάρη. Κοιτάξτε, λοιπόν, τα υπάρχοντά σας και αποφασίστε τι σας χρειάζεται πραγματικά και τι απλώς πιάνει χώρο. Κατόπιν, απορρίψτε καθετί με τον κατάλληλο τρόπο, κατά προτίμηση ανακυκλώνοντας ή δωρίζοντας σε κοινωφελείς οργανισμούς.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φωτογραφίσετε όσα είδη δεν χρειάζεστε πια και να δημοσιεύσετε αγγελίες πώλησης στο Διαδίκτυο. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο θα σας βοηθήσει να έχετε λιγότερα αντικείμενα προς μεταφορά, αλλά θα μειώσει και το κόστος της μετακόμισης.

3. Βρείτε δημιουργικές λύσεις συσκευασίας

Αντί να αγοράσετε τεράστια ρολά με αεροπλάστ (ζελατίνα με κυψέλες αέρα για εύθραυστα είδη), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετσέτες μπάνιου, πανιά πιάτων ή ρούχα από μαλακό και αφράτο ύφασμα για να τυλίξετε ευαίσθητα και εύθραυστα αντικείμενα, όπως τα ποτήρια και τα πιάτα. Επίσης, μπορείτε να αποθηκεύετε τα μεγάλα χαρτοκιβώτια που σας φέρνουν όποτε παραγγέλνετε κάτι ή να αγοράσετε μεγάλες και ανθεκτικές σακούλες κήπου.

4. Ζητήστε βοήθεια

Δεν έχετε πολλά πράγματα; Μετακομίζετε σε μερικώς ή πλήρως επιπλωμένο σπίτι; Σε περιπτώσεις σαν αυτές, ίσως μπορέσετε να αποφύγετε το κόστος της μεταφορικής, ζητώντας από φίλους και συγγενείς να βάλουν ένα χεράκι. Ως ανταπόδοση, μπορείτε να τους προσκαλέσετε σε γεύμα μόλις τακτοποιηθείτε στο νέο σπίτι. Φροντίστε, όμως, να εκτιμήσετε ρεαλιστικά την απαιτούμενη προσπάθεια, ιδίως αν έχετε βαριά έπιπλα ή μεγάλες συσκευές.

Προστρέχοντας στους οικείους σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από έναν συγγενή να σας δανείσει κουτιά ή βαλίτσες, ή να ζητήσετε από έναν φίλο να φορτώσει μερικά πράγματα στο αυτοκίνητό του.

5. Αποφύγετε τις αγορές πριν τη μετακόμιση

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να κάνετε ψώνια για το νέο σπίτι πριν εγκατασταθείτε σε αυτό, είναι καλύτερα να περιορίσετε τις αγορές σας στο ελάχιστο. Εξάλλου, ό,τι αγοράσετε πριν τη μετακόμιση απλώς θα μεγαλώσει τη λίστα των αντικειμένων που θα χρειαστούν μεταφορά. Εκτός αυτού, είναι αδύνατον να προβλέψετε από πριν όλα όσα θα χρειαστείτε. Άρα, αξίζει να περιμένετε, για να κάνετε τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Έτσι, θα έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα θα αποφύγετε τα περιττά έξοδα.

6. Δείξτε ευελιξία ως προς την ημερομηνία και την ώρα της μετακόμισης

Η Παρασκευή και το Σάββατο συνήθως είναι οι μέρες τις οποίες επιλέγουν οι περισσότεροι για να μετακομίσουν. Το σκεπτικό είναι ότι θα γίνει η μετακόμιση την Παρασκευή, αφήνοντας το Σαββατοκύριακο ελεύθερο «για να μπει σε μια σειρά» το νέο σπίτι. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένες μεταφορικές χρεώνουν πιο ακριβά τις υπηρεσίες τους τις ημέρες αιχμής. Άρα, επιλέξτε να μετακομίσετε μια μέρα χωρίς μεγάλο φόρτο εργασίας, για να πληρώσετε όσο λιγότερα γίνεται.

7. Μετακομίστε σταδιακά

Ανάλογα με το πότε θα πάρετε στα χέρια σας τα κλειδιά του νέου σπιτιού, ίσως μπορέσετε να αποφύγετε μερικά έξοδα μεταφέροντας ορισμένα πράγματα από νωρίς. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να μεταφέρετε κάθε τόσο κούτες με βιβλία ή ρούχα εκτός εποχής, καθώς και ό,τι άλλο δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το προσεχές διάστημα.

Exit mobile version