Οδηγός για τη προστασία του σπιτιού από σεισμό | Generali
SWEET HOME

Οδηγός για τη προστασία του σπιτιού από σεισμό

19.04.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Οπότε καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε στο μυαλό σας ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν πολλά και απλά, χαμηλού κόστους μέτρα, που μπορείτε να εφαρμόσετε γρήγορα για να εξασφαλίσετε τη μακροπρόθεσμη αντισεισμική προστασία του σπιτιού σας, αλλά και την ασφάλεια της οικογένειάς σας.

Γενικές Οδηγίες

Στερέωση αντικειμένων μεγάλου όγκου

Ογκώδεις συσκευές και έπιπλα, όπως βιβλιοθήκες και ντουλάπες, συσκευές αερίου, θερμοσίφωνες, ψυγεία και άλλες ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να στερεώνονται στον τοίχο και το πάτωμα, χρησιμοποιώντας σύρμα, αμφιδέτες στερέωσης ή διάφορα υποστηρίγματα.

Διάταξη επίπλων

Σκεφθείτε πού θα τοποθετήσετε τα ογκώδη έπιπλα στον χώρο και τι αντικείμενα θα φυλάσσετε σε αυτά. Για παράδειγμα, μην τοποθετείτε βιβλιοθήκες ή ράφια κοντά ή πάνω από κρεβάτια, παιδικές κούνιες και καναπέδες. Να αποθηκεύετε τα επικίνδυνα και βαριά αντικείμενα, όπως τα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης, πάνω στο πάτωμα.

Σύρτες

Ασφαλίστε συρτάρια και πόρτες ντουλαπιών με σύρτες, για να συγκρατούν το περιεχόμενό τους και να μην μπορούν να ανοίξουν μόνα τους κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Home

Φωτιστικά

Κατά τη διάρκεια των σεισμών, οτιδήποτε κρέμεται μπορεί να πέσει και να προκαλέσει ζημιές, ειδικά τα γυάλινα φωτιστικά. Στερεώστε τα αναρτημένα εξαρτήματα φωτισμού με σύρματα, καλώδια και αμφιδέτες. Αναζητήστε στο διαδίκτυο ακριβείς οδηγίες για τη στερέωση συγκεκριμένων φωτιστικών οροφής.

Αντιθραυστικές μεμβράνες προστασίας τζαμιών

Τα παράθυρα και οι γυάλινες πόρτες πολύ εύκολα γίνονται θρύψαλα σε περίπτωση σεισμού. Με την τοποθέτηση αντιθραυστικών μεμβρανών, οι οποίες πωλούνται στα καταστήματα εργαλείων ή ειδών οικιακής χρήσης, μπορείτε να ασφαλίσετε κάθε γυάλινη επιφάνεια.

Σωλήνες και συσκευές αερίου

Φροντίστε όλες οι συσκευές αερίου να είναι στερεωμένες στο πάτωμα και να διαθέτουν εύκαμπτες σωληνώσεις. Θα πρέπει να γνωρίζετε πού βρίσκεται ο μετρητής αερίου και η βαλβίδα διακοπής παροχής. Να έχετε πάντα πρόχειρο ένα γαλλικό κλειδί, σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσετε την παροχή. Στις περιοχές που οι σεισμοί είναι συχνοί, ίσως αξίζει τον κόπο να επενδύσετε στην τοποθέτηση αυτόματης βαλβίδας σεισμικής προστασίας, η οποία διακόπτει αυτόματα τη ροή αερίου, αν χρειαστεί.

Κορνίζες και καθρέφτες

Για να μην πέσουν, στερεώστε τις κορνίζες και τους καθρέφτες στον τοίχο, χρησιμοποιώντας άγκιστρα ασφάλισης.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για περίπτωση σεισμού

Σημαντικό είναι επίσης να έχετε δημιουργήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν χάρτη των εξόδων διαφυγής, σημεία συνάντησης και επικοινωνίας, καθώς και επισήμανση της θέσης των κεντρικών διακοπτών ή βαλβίδων παροχής αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καθώς και οδηγίες για το κλείσιμό τους. Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε προμηθευτεί έναν πυροσβεστήρα. Τέλος, κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένο για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού. 

Κουτί έκτακτης ανάγκης

Ένα κουτί έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση σεισμού, θα πρέπει να περιέχει πολλούς φακούς, φαρμακείο πρώτων βοηθειών, μπουκάλια με νερό, προστατευτικές μάσκες, προστατευτικά γυαλιά κι ένα γαλλικό κλειδί, για να μπορείτε να κλείσετε τις παροχές αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Θα πρέπει να φυλάσσετε το κουτί έκτακτης ανάγκης σε μια εύκολα προσβάσιμη θέση.

Επιθεώρηση κτιρίου

Εάν ζείτε σε ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή και το ακίνητό σας είναι παλιό, αξίζει να ζητήσετε από έναν επαγγελματία μηχανικό να επιθεωρήσει ολόκληρο το κτίριο. Έτσι, θα γνωρίζετε πολύ καλά, εάν χρειάζεται να ενισχύσετε οποιαδήποτε στοιχεία στη θεμελίωση ή τον σκελετό του κτιρίου.

Τι να κάνετε μετά από σεισμό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αμέσως μετά από έναν σεισμό είναι να ελέγξετε αν υπάρχουν τραυματισμοί ή κίνδυνοι. Μπορείτε να προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, αλλά μην επιχειρήσετε να μετακινήσετε κάποιον σοβαρά τραυματισμένο, εκτός εάν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω τραυματισμού. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγξετε τις παροχές νερού και αερίου καθώς και κάθε ηλεκτρική συσκευή για οποιαδήποτε βλάβη και να κλείσετε τις βαλβίδες παροχής. Αν μυρίσετε αέριο, ανοίξτε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες και εγκαταλείψτε αμέσως τον χώρο. Αν κάποιο τηλέφωνο λειτουργεί, ειδοποιήστε τις αρχές.

Εάν ανησυχείτε για βλάβες στον σκελετό και τα θεμέλια του σπιτιού σας, μην διακινδυνεύετε την ασφάλειά σας παραμένοντας μέσα στο κτίριο. Αντίθετα, αναζητήστε ένα ασφαλές καταφύγιο κάπου αλλού. Τέλος, στις περιοχές με υψηλή σεισμικότητα, θα ήταν ωφέλιμο να μεριμνήσετε για ασφαλιστική κάλυψη έναντι σεισμού. Με αυτόν τον τρόπο ξενοιάζετε, αφού, ακόμη και το χειρότερο να συμβεί, το σπίτι και τα υπάρχοντά σας θα είναι ασφαλισμένα.