Η θερμοκρασία πέφτει, το φως του ήλιου λιγοστεύει και η μέρα μικραίνει. Τον χειμώνα, τα φυτά, όπως κι εμείς, μπαίνουν σε χειμερινούς ρυθμούς και χρειάζονται λίγο περισσότερη φροντίδα, για να επιβιώσουν στο κρύο και να ανθίσουν ξανά την άνοιξη. Μερικά φυτά, όπως το ρείκι, τα κυκλάμινα και η πριμούλα, είναι αρκετά ανθεκτικά στο κρύο, ενώ άλλα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Οι ανάγκες των φυτών, γενικά, εξαρτώνται από την προέλευση του είδους τους. Για παράδειγμα, τα γεράνια και οι ντάλιες τον χειμώνα πρέπει να μεταφέρονται σε εσωτερικό χώρο. Υπενθυμίζουμε ότι τα φυτά σε γλάστρες είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο, επειδή οι ρίζες τους είναι πιο επιφανειακές και παγώνουν ευκολότερα.
Προετοιμασία και εγκλιματισμός των φυτών σας
Χαρίστε στα φυτά σας μια περιποίηση «ομορφιάς» πριν τα μεταφέρετε μέσα στο σπίτι για τον χειμώνα. Καθαρίστε τα, αφαιρέστε τα ξερά φύλλα και τα μαραμένα άνθη και κλαδέψτε τα λιγάκι. Θυμηθείτε να ξεφορτωθείτε οποιαδήποτε παράσιτα θα μπορούσαν να τα βλάψουν, όπως το άκαρι ή η μελίγκρα και άλλα κελυφοειδή έντομα. Για να τα απομακρύνετε, ψεκάστε τα φυτά σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα με ένα διάλυμα που θα φτιάξετε με νερό, οινόπνευμα και πράσινο σαπούνι (15 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι, 5ml οινόπνευμα, 1 λίτρο νερό).
Γενικά, τα μεσογειακά φυτά (όπως οι ελιές, η πικροδάφνη, οι φοίνικες και οι μπουκαμβίλιες), τα εσπεριδοειδή (λεμονιές, πορτοκαλιές κ.λπ.), τα τροπικά φυτά (κάκτοι, ορχιδέες και ιβίσκοι), και τα παχύφυτα είναι γνωστά για την ευαισθησία τους στο κρύο και το έντονο κρύο.
Πριν τα μεταφέρετε μέσα στο σπίτι, είναι σημαντικό να περάσουν μια μεταβατική περίοδο 1 ή 2 ημερών στο γκαράζ ή το υπόγειό σας, για να αποφύγετε το θερμικό σοκ. Τα φυτά πρέπει να έχουν το περιθώριο να εγκλιματιστούν σταδιακά στην υψηλότερη θερμοκρασία.
Σημαντική πληροφορία: μην μεταφυτεύετε τα φυτά σας τον χειμώνα
Τον χειμώνα, τα φυτά ξεκουράζονται. Ο ρυθμός ανάπτυξής τους επιβραδύνεται μεταξύ Νοέμβρη και Φλεβάρη. Καλύτερα, λοιπόν, να αποφεύγετε τη μεταφύτευση, επειδή δεν θα είναι έτοιμα για αυτή την απότομη αλλαγή και υπάρχει κίνδυνος να υποστούν σοκ. Ο γενικός κανόνας είναι ότι μεταφυτεύουμε τα φυτά μας την άνοιξη που είναι ξανά έτοιμα να αναπτυχθούν.
Αποφύγετε τα λιπάσματα και προσαρμόστε το πότισμα
Όπως είπαμε και νωρίτερα, τον χειμώνα τα φυτά ξεκουράζονται. Eπομένως, δεν υπάρχει λόγος να διεγείρουμε την ανάπτυξή τους με λιπάσματα. Δεν θα φέρουν κανένα σχεδόν αποτέλεσμα. Ο καλύτερος τρόπος να φροντίσετε τα φυτά σας τον χειμώνα είναι να τα αφήσετε να αναγεννηθούν. Η καλύτερη εποχή για λίπανση των φυτών που θα τονώσει την ανάπτυξή τους είναι η άνοιξη.
Τα περισσότερα φυτά χρειάζονται λιγότερο νερό τον χειμώνα, επειδή αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς. Με το υπερβολικό πότισμα, οι ρίζες κινδυνεύουν να σαπίσουν. Καλύτερα το χώμα να είναι ελάχιστα υγρό, ή ακόμα και λίγο ξερό, παρά να είναι πλημμυρισμένο. Να θυμάστε, επίσης, ότι καλό είναι να μην αφήνετε καθόλου νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Γεμίστε το ποτιστήρι σας και περιμένετε μέχρι το νερό να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, για να προφυλάξετε τα φυτά σας από το θερμικό σοκ.
Επιλέξτε τη σωστή θέση
Τον χειμώνα, οι ημέρες είναι μικρότερες και το φως λιγότερο. Για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας δεν στερούνται φως, τοποθετήστε τα σε φωτεινά σημεία, ιδανικά σε δωμάτιο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Απομακρύνετε τη σκόνη από τα φύλλα, για να μπορούν να απορροφούν το φως. Καλό είναι επίσης να περιστρέφετε κατά καιρούς τη γλάστρα, για να ωφελούνται όλα τα μέρη του φυτού από το φως του ήλιο και να αναπτύσσονται ομοιόμορφα.
Σημαντική πληροφορία: πώς να αποφύγετε το θερμικό σοκ
Επιλέξτε προσεκτικά τη θέση των φυτών στον χώρο σας, ώστε να αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Γι’ αυτό, τοποθετήστε τα φυτά σας μακριά από πηγές θερμότητας, όπως τα καλοριφέρ, τα τζάκια, οι φούρνοι και τα είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Επίσης, προτιμήστε θέσεις μακριά από παράθυρα και πόρτες, για να αποφύγετε τα ρεύματα αέρα. Όταν ποτίζετε τα φυτά σας, φροντίστε το νερό να μην είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, προτιμήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου για το πότισμα.
Διατηρήστε την υγρασία στην ατμόσφαιρα σε κατάλληλα επίπεδα
Τους χειμερινούς μήνες, ο αέρας των εσωτερικών χώρων είναι γενικότερα πιο ξηρός λόγω της θέρμανσης. Οι υγραντήρες μπορούν να αυξήσουν την υγρασία στην ατμόσφαιρα και αυτό είναι ευεργετικό για τα φυτά σας. Κυκλοφορούν είτε ως αυτόνομες συσκευές, τις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε δωμάτιο, είτε ως μικρά δοχεία νερού που μπορείτε να κρεμάσετε στα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού σας. Ωστόσο, η ξηρή ατμόσφαιρα δεν είναι καλή ούτε και για εσάς, επειδή ξηραίνει τα μάτια, τον βλεννογόνο και το δέρμα και ευνοεί την ανάπτυξη στατικού ηλεκτρισμού. Η βελτίωση των επιπέδων υγρασίας τον χειμώνα, επομένως, κάνει καλό τόσο στη δική σας υγεία όσο και στην υγεία των φυτών σας. Πολύ καλή ιδέα, επίσης, είναι να τοποθετήσετε πολλές γλάστρες μαζί στο ίδιο σημείο, για να δημιουργήσετε ένα πιο υγρό μικροκλίμα.
Προστατεύστε τα φυτά εξωτερικού χώρου
Ορισμένα φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες μπορούν να μείνουν έξω ακόμη και τον χειμώνα. Οι πανσέδες, οι ίριδες και οι ελλέβορες είναι ανθεκτικά στο κρύο και δεν χρειάζονται προστασία. Άλλα φυτά, όμως, όπως τα μεσογειακά φυτά, χρειάζονται προστασία από το κρύο, αν δεν μπορείτε να τα μεταφέρετε μέσα στο σπίτι σας. Για αποτελεσματική προστασία, σκεπάστε τα με μια αντιπαγετική κουκούλα και καλύψτε τη βάση τους με ένα παχύ στρώμα υλικού εδαφοκάλυψης (μίγμα άχυρου ή/και θρυμματισμένων ξερών φύλλων). Μπορείτε επίσης να προστατέψετε τις γλάστρες, τυλίγοντάς τες με χαρτόνι.